Na 60. Šimićevim susretima 2023. nagrađena studentica Informatologije

Studentica druge godine studija Informatologije i Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku Nela Gulam, dobila je na ovogodišnjim 60. Šimićevim susretima drugu nagradu u kategoriji mladih pjesnika, studenata starosti do 25 godina. Nagradu joj je uručio član Organizacijskog odbora tih susreta, prof. dr. sc. Srećko Tomas i dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivan Trojan, predsjednik Matice hrvatske ogranak Osijek. Nagrada se sastoji od plakete, knjige pjesama A. B. Šimića pod naslovom Izabrane pjesme i novčanog iznosa.

Pohvala studentici B. Bošnjak

Temeljem Pravilnika o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata Fakultetsko je vijeće na sjednici održanoj 15. ožujka 2023. godine donijelo odluku prema kojoj je Bernarda Bošnjak, studentica 1. godine diplomskog studija nakladništva i informatologije, dobila najveću pohvalu (summa cum laude) za završeni sveučilišni prijediplomski studij informatologije (prosjek 4.8).

Čestitamo!

Pohvale studenticama

Na sjednici održanoj 14. prosinca 2022. godine Fakultetsko vijeće, sukladno Pravilniku o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata, donijelo je odluku prema kojoj je Marija Milošević, studentica 2. godine diplomskog studija Informatologija i Informacijske tehnologije, dobila pohvalu za uspješnost u studiranju (prosjek ocjena na 1. godini 5.0). Marija Milošević dobila je i dekanovu nagradu. Ena Maurus, studentica 2. godine diplomskog studija Nakladništvo i Informacijska tehnologija, dobila je pohvalu za izvannastavne aktivnosti.

Čestitamo!

Nagrada ARCA

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovali su u izradi inovacije koja je nagrađena na 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. u Zagrebu.


Na 20. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. koja se od 13. do 15. listopada 2022. održala u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i partnera, zlatna je medalja dodijeljena izv. prof. dr. sc. Andrei Vranić i Marini Martinčević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu za inovaciju pod nazivom “A-BOX: mala kutija za velike stvari (set priča i zadatka za osobe s blagim kognitivnim poremećajem i demencijom) u čijoj su izradi aktivno sudjelovali nastavnici i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek. Suradnja s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu uspostavljena je u okviru projekta prof. dr. sc. Sanjice Faletar “Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica”, pri čemu su studenti 2. godine dipl. studija Nakladništva na vježbama iz kolegija Dizajn i proizvodnja knjige pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipe Selthofer izradili vizualni identitet te grafički oblikovali materijale prema idejama studentica Ene Maurus, Hane Lelas, Nikoline Gams i Stelle Fleis.

Ova se izložba organizira već niz godina po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija i na njoj se predstavljaju inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Nagrada Eva Verona

Na 47. izbornoj Skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva naša bivša studentica Ivana Turk iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek dobila je nagradu “Eva Verona” koja se dodjeljuje mladim knjižničarima za posebno zalaganje u radu. Čestitamo!

Nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja dobile bivše studentice knjižničarstva

Povodom Dana učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je najuspješnije djelatnike u području obrazovanja u školskoj godini
2020./2021. među kojima su i naše bivše studentice: Anita Drenjančević (Osnovna škola Josipovac), Biljana Krnjajić (Osnovna škola Siniše Glavaševića, Vukovar), Nataša Mesić Muharemi (Osnovna škola Darda), Alta Pavin Banović (Medicinska škola Osijek) i Anita Tufekčić (Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić” Gunja).

Pohvale i nagrade studentima

Fakultetsko vijeće na sjednici održanoj 15. prosinca 2021. godine sukladno Pravilniku o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata donijelo je odluku o pohvalama studenata za završen sveučilišni preddiplomski studij pri čemu su najveću pohvalu (summa cum laude) za prosjek ocjena 4,9 dobile Marija Milošević, studentica 1. godine diplomskog studija informatologije i informacijske tehnologije i Ena Maurus, studentica 1. godine diplomskog studija informacijske tehnologije i nakladništva.

Na Dan Filozofskog fakulteta u Osijeku 10. veljače 2022. godine pohvalu za izvannastavne aktivnosti dobila je studentica 1. godine diplomskog studija informacijske tehnologije i nakladništva Donata Szombathelyi. Tom prigodom dodijeljena je i Dekanova nagrada Bernardi Bošnjak, studentici 3. godine preddiplomskog studija informatologije za prosjek ocjena 4,8.

Čestitamo!

My Smart City Hackathon

Studentice Tena Lončarević, Ena Maurus i Ana Puhek sudjelovale su 15. i 16. listopada 2020. godine na My Smart City hackathonu u Zadru, koji se održao u zadarskom Kazalištu lutaka. Studentice su kao članice IT@FFOS tima osvojile 3. mjesto.

LIDA 2021

Od 19. do 22. 4. 2021. godine održana je međunarodna konferencija Libraries in the Digital Age (LIDA) koja se, u suorganizaciji Rutgers Sveučilišta iz SAD-a, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek te Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, održava od 2000. godine. Konferencija je zbog epidemioloških uvjeta održana u virtualnom formatu, a besprijekornu tehničku podršku osigurao je Filozofski fakultet Osijek.

Ovogodišnja se konferencija bavila izazovima i identitetskim promjenama koje digitalna paradigma donosi knjižnicama, obrazovnim ustanovama i građanima, s posebnim naglaskom na etičke aspekte. O toj i srodnim temama izlagalo je preko 150 autora iz čitavog svijeta (Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Indonezija, Irska, Izrael, Latvija, Libanon, Norveška, Poljska , Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD). Na konferenciji je sudjelovalo i 26 doktorskih i diplomskih studenta iz više zemalja.

Konferenciju je izlaganjem otvorio pozvani predavač Nicholas Belkin, profesor emeritus s Rutgers Sveučilišta, svjetski poznat kao utemeljitelj kognitivnog pristupa u informacijskim znanostima. On se u svom iznimno provokativnom izlaganju pozabavio sveprisutnim informacijskim ‘miljeom’ te njegovim mogućim implikacijama na ulogu knjižnica čija je zadaća građanima omogućiti brz i učinkovit pristup informacijama. Druga je pozvana predavačica na skupu bila Milijana Mičunović s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek koja je u svojem iznimno zanimljivom predavanju govorila o suživotu ljudi i tehnologije u tzv. tehnosferi te o promjenama koje u naše živote donosi visoko tehnološka kultura. M. Mićunović je u svom izlaganju istražila kako pojedinci i društvo u cjelini, mogu pridonijeti uspješnoj koegzistenciji organizama i algoritama te tehnologiju upotrijebiti za dobro i za pozitivnu promjenu društva. Treća je pozvana predavačica, Diane Rasmussen Pennington iz Ujedinjenog Kraljevstva, u svom izlaganju pokušala odgovoriti na pitanje kako nam knjižničari mogu pomoći da se uspješno snađemo u infodemiji.

Na skupu je sudjelovalo više znanstvenika i stručnjaka s Filozofskog fakultet Osijek, koji su predstavili rezultate svojih istraživanja. Boris Bosančić u svome radu istražuje ideju dihotomije poimanja informacije s obzirom na podatkovnu strukturu pošiljatelja te pozadinsko znanje primatelja poruke. Bosančić se pri tome oslanja na Shannonovu ideju ‘informacijske teorije’ koja se pojavila još davne 1948. godine, a o ovoj je temi objavio rad u prestižnom međunarodnom časopisu Journal of Documentation. G. Gašo, M. Dragija Ivanović i S. Faletar Tanacković u svom se radu bave odnosom mentora i doktorskih studenata, te predstavljaju rezultate istraživanja provedenog među doktorskim studentima informacijskih i komunikacijskih znanosti u RH. Cilj istraživanja M. Gilman Ranogajec i B. Badurine je povećati razinu svjesnosti akademske zajednice o važnosti vještina informacijske pismenosti te pitanjima zaštite osobnih podataka na društvenim medijima. L. Šuster, u svome posterskom izlaganju donosi rezultate istraživanje o učinku mobilnih uređaja na interpersonalnu komunikaciju knjižničara i korisnika, na informacijsko ponašanje korisnika te na samo pružanje knjižničnih usluga. S. Faletar Tanacković, K. Petr Balog, u suautorstvu sa S. Erdelez (Simmons Sveučilište, SAD), u svome su radu predstavile rezultate istraživanja o knjižničnim uslugama za osobe oboljele od različitih oblika demencije (posebice Alzheimerove bolesti) i njihovih skrbnika te ulozi knjižnica u stvaranju demenciji prijateljskih zajednica.  

U okviru konferencije tradicionalno su dodijeljene i nagrade za najbolja posterska i studentska izlaganja. Nagradu za najbolji studentski poster, međunarodno je ocjenjivačko povjerenstvo dodijelilo Ines Horvat, asistentici na Filozofskom fakultetu Osijek, za rad o hrvatskoj pisanoj baštini i njezinoj ulozi u očuvanju kulturnog identiteta, a nagradu za najbolji studenti rad dobili su diplomandi Filozofskog fakulteta Osijek, Ivona Grgić i Cvijetin Vidaković, za svoje istraživanje informacijskog ponašanja umirovljenika te izradu aplikacije koja bi im trebala olakšati pronalaženje korisnih informacija na internetu. Nagrađeni su radovi zadovoljili propisane kriterije koji su se odnosili na relevantnost teme, utemeljenost pristupa na najnovijim znanstvenim spoznajama, usklađenost obrađenog problema s konferencijskom temom i kritički pristup.

Kako se konferencija zbog nepovoljnih epidemiološki uvjeta nije održala 2020.,na ovogodišnjoj je konferenciji obilježena i 20. obljetnica LIDA-e, konferencije koja je Hrvatsku i hrvatske informacijske stručnjake stavila na svjetsku scenu i povezala ih s međunarodnim kolegama. Zanimljivo je da su na LIDA-i do sada izlagali brojni pozvani predavači koji slove za najeminentnije stručnjake i znanstvenike u području. Posebna je zahvala, za njihov doprinos konferenciji LIDA, dodijeljena pokretačima LIDA konferencije, Tatjani Aparac-Jelušić (Hrvatska) i Tefku Saracevicu  (Rutgers University, SAD), koji slovi za jednog od najcitiranijih autora u području informacijskih i komunikacijskih znanosti na svijetu.

Budući da ove godine za sudionike konferencije nije bilo moguće organizirati zajedničko druženje, svi su bili pozvani pridružiti se virtualnoj FFOS biciklijadi te na taj način dati podršku nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati”. Pozivu se odazvalo 20ak sudionika iz Danske Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Poljske i SAD-a, a najsretniji je nagrađen besplatnom registracijom za sljedeću LIDA konferenciju koja će se, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji i visokoj kvaliteti organizacije ovogodišnjeg skupa, održati u Osijeku u svibnju 2023.

Konferencija LIDA je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog knjižničarskog društva i Hrvatskog informacijskog I dokumentacijskom društva, a Europski ogranak krovne svjetske asocijacije informacijskih stručnjaka (ASIS&T) osigurao je besplatne godišnje članarine za nagrađene studente.

Sanjica Faletar Tanacković

LIDA 2021 – Student Showcase i zahvala za poseban doprinos

22. travnja završena je međunarodna konferencija LIDA 2021 u sklopu koje su utemeljitelji i pokretači konferencije LIDA Tatjana Aparac Jelušić i Tefko Saracevic (Rutgers University, SAD) dobili priznanje/zahvalu za poseban doprinos konferenciji LIDA (Certificate of Appreciation).

Nagradu za izvrstan studentski rad (Outstanding Student Paper Award) dobili su studenti Odsjeka za informacijske znanosti Ivona Grgić i Cvijetin Vidaković za rad s temom “Online information behavior of older adults: facilitating information access.”

Čestitamo!