RaSTEAM Šibenik – Lego Spike Prime Robot Challenge

Nakon prijave na Lego Spike Prime Robot Challenge, devet studenata pod mentorstvom prof. Jakopeca te organizatora hackathona Bele Ikotića, pripremali su se za navedeni hackathon. Cilj je bio osmisliti 6 zadataka koje će na stazi izvoditi robot Lego Spike Prime.

Osim zadataka, potrebno je bilo osmisliti i stazu (arenu) na kojoj će robot rješavati različite zadatke s preprekama i ciljevima koji će testirati vještine robota. Cijelu stazu, pod vodstvom mentora, osmislila je studentica Dorotea Dražić. Kako bi moderatori na natjecanju znali kako pomoći i voditi natjecatelje, pobrinula se studentica Klara Krnjić koja je napisala Priručnik za moderatore šibenskog Hackathona u sklopu projekta RaSTEM.

Studenti koji su otputovali u Šibenk bili su: Martina Bošković, Dorotea Dražić, Klara Krnjić, Karla Grgurić, Tina Jakić, Luka Marić, Dorotea Laslo te Ivana Tomić.

Prije početka natjecanja naglašeno je kako svaki tim ima poseban kod koji je potrebno skenirati pomoću pametnog telefona kako bi vidjeli zadatke koje su studenti pripremili. Svih šest zadataka prikazani su u obliku video zapisa što je omogućilo natjecateljima vidjeti svaki detalj izgleda robota i način njegova kretanja.
Studenti mentori promatrali su i konzultirali natjecatelje tijekom zadataka. Natjecatelje je ocjenjivao žiri od četiri člana: Bela Ikotić, Antonija Copić, Tomislav Jakopec i Luka Marić.
Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 7 timova. Ni jedna ekipa nije uspjela riješiti sve zadatke potpuno točno. Prvo mjesto na natjecanju osvojila je OŠ Meterize Barini i Ivonini genijalci te su osvojili 1.400 eura. Drugo mjesto pripalo je OŠ Vrpolje Mala torcida te su osvojili 800 eura, dok je nagradu u iznosu od 400 eura za treće mjesto pripalo OŠ Jurja Šižgorića Bekavci original.

Razmjena mladih Red to the bull – Litva / The Red to the Bull Youth Exchange in Lithuania

Razmjena mladih Red to the Bull u Litvi, u kojoj sam sudjelovala od 13. do 21. studenog, bila je uistinu transformativno iskustvo koje je okupilo 30 mladih ljudi iz pet različitih zemalja- Litve, Grčke, Turske, Španjolske i Hrvatske. Projekt, financiran iz programa Erasmus+ i Europske unije, imao je za cilj pozabaviti se problemom zlostavljanja (bullyinga i mobinga) u našim zemljama, naglašavajući važnost i mogućnosti smanjenja stope i pojave istog.

Tijekom osmodnevnog projekta imala sam priliku upoznati bogate tradicije iz drugih zemalja sudionica što mi je omogućilo da proširim svoje kulturne horizonte. Međutim, sam projekt nadilazi kulturnu razmjenu. Kroz kontinuirane rasprave, radionice rješavanja raznih problema i druge zanimljive aktivnosti, uronili smo u raznovrsne aspekte zlostavljanja te istraživali načine za borbu protiv nasilja. Jedan od važnijih aspekata ovog projekta bilo je uključivanje umjetničkih metoda kao sredstva za poticanje rasprave o problemu zlostavljanja. Ovakav svježi i zanimljiv pristup je rasprave učinio dinamičnijima i nama kao sudionicima omogućio da kreativno izrazimo svoje emocije i iskustva. 

Ovaj projekt je između ostalog imao i veliki utjecaj na moj osobni rast; stekla sam uvid u težinu zlostavljanja i njegove posljedice, te ono najvažnije razvila sam i praktične vještine snalaženja u izazovnim situacijama. Posebno bih htjela naglasiti da smo na jednoj od radionica imali priliku raditi i pričati s profesionalnom psihologinjom, što je zaista hvale vrijedan čin od strane organizacije projekta. 

Naravno, ovakvi projekti nisu samo cjelodnevne radionice. Uz sve aktivnosti, voditelji projekta ostavljali su nam i dovoljno slobodnog vremena za razgledavanje Vilniusa, glavnog grada Litve i Elniakampisa, mjesta u kojem smo boravili tijekom projekta. Također, slobodno vrijeme nam je omogućilo bolje upoznavanje s drugim sudionicima te nam time pružajući mogućnost da steknemo zaista posebna prijateljstva i stvorimo najljepša sjećanja!

The Red to the Bull Youth Exchange in Lithuania, in which I participated from November 13th to 21st, was truly a transformative experience that brought together 30 young people from five different countries – Lithuania, Greece, Turkey, Spain, and Croatia. The project, funded by the Erasmus+ program and the European Union, aimed to address the issue of bullying and mobbing in our countries, emphasizing the importance and possibilities of reducing its prevalence.

During the eight-day project, I had the opportunity to get to know the rich traditions of participants from other countries, allowing me to broaden my cultural horizons. However, the project went beyond cultural exchange. Through continuous discussions, problem-solving workshops, and other engaging activities, we delved into various aspects of bullying and explored ways to combat violence. One of the crucial aspects of this project was the incorporation of artistic methods as a means to encourage discussion about the issue of bullying. This fresh and interesting approach made the discussions dynamic and allowed us, as participants, to creatively express our emotions and experiences.

This project had a significant impact on my personal growth; I gained insight into the severity of bullying and its consequences. Most importantly, I developed practical skills to navigate challenging situations. I would like to emphasize that, during one of the workshops, we had the opportunity to work with and talk to a professional psychologist, which was a commendable act by the project organizers.

Of course, such projects are not just full-day workshops. Alongside all the activities, project leaders provided us with enough free time to explore Vilnius, the capital of Lithuania and Elniakampis, where we stayed during the project. Also, free time allowed us to meet other participants better and form truly special friendships, creating some of the most beautiful memories!

Tekst napisala / written by: Leonarda Litvić


Posjet učenika srednje škole Žepče, BIH (smjer web dizajn)

U petak, 17. 11. 2023., posjetili su nas učenici srednje škole “Žepče” smjer web dizajner, po hrvatskom nastavnom planu i programu. Ukupno 42 učenika, naša alumni Ivana (djevojački Jakić) Zovko i još dvije profesorice uz posjet FFOS, odvele su učenike i u dvije IT tvrtke (“DICE” i “ENDAVA”). Na FFOS su sudjelovali na predavanju u sklopu kolegija Oblikovanje mrežnih stranica. Učenici su imali priliku vidjeti kako je studirati na FFOS-u te iz prve ruke doživjeti kako je to raditi u IT tvrtki. Domaćini u IT tvrtkama su uz predstavljanje svojih tvrtki učenicima, iste proveli kroz nekoliko radnih mjesta kako bi učenici doživjeli što to znači raditi u IT-u.
Učenici su domaćinu, Tomislavu Jakopecu, donijeli prigodan poklon.


Obrana diplomske radnje

Obrana diplomske radnje Dunje Habek pod naslovom “Korištenje nove tehnologije među umirovljenicima u gradu Osijeku” održana je 25. 9. 2023. Obrana je održana pred povjerenstvom: prof. dr. sc. Sanjica Faletar, doc. dr. sc. Tomislav Jakopec, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog (mentorica).

prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog

Sudjelovanje na konferenciji CECIIS 2023

CECIIS (Central European Conference on Information and Intelligent System) je stručna europska konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima koja se održala u Dubrovniku od 20. do 22. rujna 2023. godine. Organizirali su je Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu (FOI), Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Ovogodišnja tema je “Digital human”, a na konferenciju su pozvani svi profesori, predavači, studenti i ostali stručnjaci kako bi svoje znanje mogli prenijeti na različite načine – u obliku radionica, poster izlaganja, prezentacija istraživanja ili u obliku trominutnog govora (eng. pitch).

Studentica Donata Szombathelyi, uz mentorstvo doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca i doc. dr. sc. Josipe Selthofer je 20. rujna uspješno predstavila rad i rezultate istraživanja na temu “The impact of using ChatGPT on employees of Croatian IT companies” u sekciji Trendovi u softverskom inženjerstvu. Rad će uskoro biti objavljen u zborniku.

Konferencijski događaji bili su popraćeni pauzama te obilnim ručkom u prostoriji Sveučilišta u Dubrovniku. Prvog dana konferencije održane su radionice i poster izlaganja, a navečer pub kviz te koktel druženje u dvorištu Studentskog doma “Academia”. Drugog dana konferencije održana su također poster izlaganja, pitch govori te prezentacije istraživanja. U popodnevnim satima, uz pratnju više vodiča, uslijedio je zanimljivi obilazak starog dijela grada Dubrovnika (Pile) busevima, te vožnja brodom gdje su se svi sudionici uputili prema otoku Lokrum, popularnom mjestu gdje se snimala poznata serija Igre prijestolja (eng. Game of thrones). Otok djeluje vrlo mistično, a okružen je raznovrsnim zidinama i paunima. Predivnu floru i faunu ovog mjesta popratila je kiša, nakon čega su se sudionici u večernjim satima zaputili u restoran na večeru, gdje se uz glazbu moglo i zaplesati. Trećeg dana konferencije održano je još nekoliko prezentacija te završno okupljanje sudionika uz koktele.

Na CECIIS sam putovala avionom i bila sam smještena u apartmanu nedaleko od zidina u starom dijelu grada Dubrovnika. Ova vrlo lijepo organizirana konferencija proširila je moje obrazovne horizonte više nego što sam očekivala, a produbila sam znanje iz područja softverskog inženjeringa te sam poboljšala vještine komunikacije na engleskom jeziku. Dobila sam priliku za spajanje teorije i prakse te za stvaranje mostova između stručnjaka i studenata iz različitih dijelova Europe. Prezentiranje na CECIIS-u nije bilo izazovno. Podijelila sam svoje spoznaje s drugima i dobila vrijedan povratni odgovor. Kroz ovo iskustvo, osim stručnog napretka, izgradila sam i trajne prijateljske veze s kolegama iz različitih zemalja (Poljska, Slovačka, Turska, Hrvatska). Dubrovnik je bio idealna kulisa za ovu konferenciju, pružajući nam ne samo intelektualnu inspiraciju, već i nezaboravne trenutke u predivnom i toplom okruženju. Sretna sam što sam imala priliku biti dio ovog događaja i posebno me raduje što je ova konferencija posljednja u nizu izvannastavih aktivnosti mog studentskog obrazovanja.

Donata Szombathelyi

Izložba studentskih radova “Pismenosti u digitalnom dobu”

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u tijeku je izložba postera studenata 3. godine preddiplomskog studija Informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku. Posteri su izrađeni u sklopu kolegija Pismenosti u digitalnom dobu pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Martinović i asistentice Mirne Gilman Ranogajec. Studenti koji su sudjelovali u izradi postera su: Ivona Guštin, Mirta Bošnjak, Maristela Uličnik, Ana Talan, Dominik Ivančić, Nikolina Češljar, Petra Kokalović, Ela Sotrel, Lucija Smolka i Dorotea Dražić. Izložba obrađuje različite vrste pismenosti u digitalnom dobu: digitalnu, medijsku, informacijsku, informatičku i kritičku pismenost. Obrađene su aktualne teme i fenomeni poput sigurnosti na internetu i društvenim mrežama, dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti, medijska satira, influenceri u životima mladih i informacijski poremećaj. Izložba je nastala kao suradnja između Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Posteri su rezultat nastavnog procesa, dok sama izložba pruža mogućnost opismenjavanja šire publike o gorućim temama digitalnog doba. Studentski radovi izloženi su u izložbenoj auli na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

InfoDASKA 2023

Dana 11. i 12. svibnja 2023. godine održana je 14. međunarodna konferencija InfoDASKA na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Konferencija iz godine u godinu okuplja studente informacijskih znanosti iz Osijeka, Zadra, Zagreba i Mostara. Ove godine kolege iz Mostara izabrali su kao glavnu temu konferencije “Budućnost su informacijske znanosti”, zajedno s tri podteme –Uloga informacijskih znanosti u izgradnji društva znanja”, “Ususret izazovu u radu s novim tehnologijama” te “Informacijske institucije u budućnosti”.

Na konferenciji je sudjelovalo četvero studenata s Odsjeka za informacijske znanosti: Luka Marić (student 3. godine preddiplomskog studija informatologije), Klara Krnjaković (studentica 2. godine diplomskog studija informatologije i nakladništva), Lucija Grgić (studentica 2. godine diplomskog studija informatologije i nakladništva) te Donata Szombathelyi (studentica 2. godine diplomskog studija informacijske tehnologije i nakladništvo). Teme koje su izložili prvog dana konferencije bile su sljedeće:

  1. “Korištenje različitih izvora informacija u svrhu ispunjavanja fakultetskih obaveza: Informacijska pismenost studenata na osječkim fakultetima” (Luka Marić)
  2. “Biciklijada kao inovativan pristup promicanja čitanja, lokalne i prirodne baštine te zdravog načina života” (Klara Krnjaković)
  3. “Tehnološke promjene kao izazov informacijskih ustanova: utjecaj tehnologije u poslovanju knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku” (Lucija Grgić)
  4. “ChatGPT kao alat u rješavanju poslovnih izazova u hrvatskim IT tvrtkama” (Donata Szombathelyi)

Drugog dana konferencije održano je kratko predavanje bivšeg studenta Ivana Tadića, nakon čega je uslijedio Okrugli stol, gdje su studenti uz kratku raspravu razmijenili iskustva i davali prijedloge za buduće zajedničke aktivnosti (projekti, studentski klubovi, konferencije itd.). Poslije Okruglog stola, u popodnevnim satima obilazila se Sveučilišna galerija i knjižnica, a potom i stari dio grada Mostara. Naposljetku, u večernjim satima održan je zabavni program i druženje.

Zahvaljujemo se kolegama domaćinima na izvrsnoj organizaciji, stečenim iskustvima te se uistinu radujemo organizaciji InfoDASKA-e nagodinu na našem fakultetu.

Donata Szombathelyi

Bivši studenti održali predavanje na Tjednu karijera

Dana 16. 5. 2023., u okviru Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku, na Filozofskom fakultetu u Osijeku održano je predavanje na temu Informacijski horizonti: otkrijte svijet mogućnosti s diplomom iz Informatologije. Predavanje su održali bivši studenti Odsjeka za informacijske znanosti: Ivana Turk, Filip Omazić i Zvonimir Klobučar te sa studentima podijelili priču o svojem putovanju od studija do radnog mjesta. Izlagači su govorili o svojim iskustvima, izazovima i uspjesima prilikom zapošljavanja te studentima pružili savjete za uspješnu karijeru u području informacijskih znanosti. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja i razgovarati s bivšim studentima kako bi stekli dublje razumijevanje struke i dobili korisne savjete za svoje vlastite karijere. Ovaj je događaj pružio vrijednu priliku za povezivanje studenata s uspješnim bivšim kolegama i dobivanje praktičnih informacija o mogućnostima koje studij Informatologije nudi.

Na 60. Šimićevim susretima 2023. nagrađena studentica Informatologije

Studentica druge godine studija Informatologije i Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku Nela Gulam, dobila je na ovogodišnjim 60. Šimićevim susretima drugu nagradu u kategoriji mladih pjesnika, studenata starosti do 25 godina. Nagradu joj je uručio član Organizacijskog odbora tih susreta, prof. dr. sc. Srećko Tomas i dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivan Trojan, predsjednik Matice hrvatske ogranak Osijek. Nagrada se sastoji od plakete, knjige pjesama A. B. Šimića pod naslovom Izabrane pjesme i novčanog iznosa.