Prof. dr. sc. Sanda Erdelez – dobitnica prestižne nagrade ”Utjecajne hrvatske žene”

Croatian Women’s Network™/Mreža Hrvatskih Žena (www.CroatianWomensNetwork.org) globalna je platforma koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena. Povezuje ugledne žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta, potiče mentorstvo mlađih te suradnju žena različitih zanimanja iz svih dijelova svijeta. Mreža prepoznaje vodstvo, inovativnost i utjecaj žena u društvu, a nagrade dodjeljuje od 2016. ženama koje mijenjaju stereotipe i pomiču granice.


Dr. Sanda Erdelez redovna je profesorica i dekanica na Fakultetu za knjižnične i informacijske znanosti na Sveučilištu Simmons u Bostonu, SAD. Nakon što je diplomirala i magistrirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, doktorirala je 1995. godine kao Fulbrightova stipendistica iz područja informacijskih znanosti na Sveučilištu Syracuse, SAD. Istraživački rad dr. Erdelez usmjeren je na informacijsko ponašanje, interakciju čovjeka s računalom i upotrebljivost informacijskih sustava u online okruženjima. Objavila je više od 180 znanstvenih radova, a za svoj znanstveni rad svjetsko udruženje informacijskih stučnjaka (ASIS&T SIG USE) dodijelilo joj je 2015. godine Nagradu za izuzetan doprinos istraživanju informacijskog ponašanja. Dr. Erdelez trenutno predsjeda međunarodnom organizacijom iSchools, a znanstveno je angažirana i u hrvatskoj akademskoj zajednici. Već duži niz godina sudjeluje u znanstvenim projektima na temu informacijskog ponašanja i knjižničnih usluga za osobe s demencijom, a ak. godine 2023./2024. boravila je u okviru Fulbrightovog specijalističkog programa na Odsjeku za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku.

Mreža Hrvatskih Žena profesorici Sandi Erdelez dodijelit će prestižnu nagradu ”Utjecajne hrvatske žene” na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, 2024. godine, u Zagrebu.

Književna senzibilizacija

Tribina Književna senzibilizacija već se nekoliko godina organizira u zagrebačkom Književnom klubu Booksa, a 14. 12. 2023. po prvi puta se održala u Osijeku, u suorganizaciji Filozofskog fakulteta i Društvenog ateljea DKolektiva s ciljem senzibilizacije javnosti o problematici međukulturnog dijaloga i općenito ljudskih prava u kontekstu suvremenih migracija kroz razgovor o suvremenim književnim djelima ukrajinskih autorica i osobnu ispovijest.

U vrlo zanimljivom formatu književne tribine, voditeljica i autorica ovog projekta Ksenija Banović, književna prevoditeljica s bugarskog jezika i knjižničarka, ugostila je Olgu Olinski, sveučilišnu profesoricu iz Ukrajine koje je podijelila svoju osobnu priču o dolasku u Osijek. Pored nje, na tribini su sudjelovali i Natalija Havelka (Centar za mir nenasilje i ljudska prava), Mirna Šostarko (DKolektiv – organizacija za društveni razvoj) i Sanjica Faletar s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. 

Tribina je održana povodom nadolazećeg Svjetskog dana migranata koji se obilježava 18. 12., u okviru nastave na temu društveno odgovornog knjižničarstva za studente 1. godine prijediplomskog studija Informatologije na kolegiju Osnove informacijske djelatnosti.

86. godišnja konferencija Svjetskog udruženja informacijskih stručnjaka (ASIS&T) – London, 27.10.-31.10.2023.

Prof. dr. sc. Sanjica Faletar sudjelovala je na 86. godišnjoj konferenciji Svjetskog udruženja informacijskih stručnjaka (ASIS&T) koja se održala u Londonu od 27. do 31. 10. 2023. Na skupu, na kojem se okupilo preko 500 sudionika iz više od 30 zemalja iz čitavog svijeta, izložila je dva rada: rad pod naslovom “How Information Science Research Can Contribute to Development of Dementia-Friendly Communities” u suautorstvu s prof. dr. sc. Kornelijom Petr Balog te rad “Older Adults’ Attitudes Toward Digital Technology and Perceptions of Its Usefulness: Example of the City of Osijek, Croatia” u suautorstvu s Kornelijom Petr Balog i Tomislavom Jakopecom.

Panel-rasprava “Izazovi obrazovanja u području Informacijskih znanosti: jučer, danas, sutra”

Na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku u srijedu, 20. rujna 2023. godine, održana je panel-rasprava “Izazovi obrazovanja u području Informacijskih znanosti: jučer, danas, sutra”. Panel je organiziran povodom obilježavanja 25. godišnjice pokretanja studija Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Na panelu se raspravljalo o izazovima u obrazovanju informacijskih stručnjaka, s posebnim naglaskom na očekivani razvoj područja, ključna (stručna) znanja i generičke kompetencije te trenutna očekivanja poslodavaca s osvrtom na buduće trendove. Panel je okupio 50-ak stručnjaka iz AKM ustanova (arhivi, knjižnice i muzeji), drugih sastavnica UNIOS-a, drugih sveučilišta i nakladničkih kuća, a sudjelovali su i predstavnici IT tvrtki.

Panelisti koji su sudjelovali u raspravi:

  1. prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
  2. Emica Calogjera Rogić, glavna urednica, Naklada Ljevak d.o.o.
  3. Dražen Radanović, voditelj ureda, Infobip Osijek
  4. Cvijetin Vidaković, voditelj tima za testiranje programskih rješenja, Endava (UK), Alumni
  5. prof. dr. sc. Sanjica Faletar, pročelnica Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku

Voditelj panela bio je doc. dr. sc. Tomislav Jakopec

Intervju s mr. sc. Verom Erl u Glasu Slavonije

U kolumni Glasa Slavonije (Đelo od Gisko “u gostima”) objavljen je intervju u kojem mr. sc. Vera Erl iznosi svoja promišljanja o knjižničarstvu, knjižnicama (u) budućnosti, čitanju i važnosti pisane riječi. Članak pod nazivom “Mladi će ljudi tražiti “stare” knjižnice jer one imaju dušu” može se pročitati ovdje.

Tomislav Jakopec sudjelovao na Big Data Hackathon-u

Europski Big Data Hackathon je događaj u organizaciji Europske komisije (Eurostat) koji prikuplja timove iz cijele Europe kojem je svrha promicanje velikih podataka u europskim statističkim inicijativama, prikupljanje i dijeljenje ideja. Od 8. do 12. ožujka 2019. u Bruxelles-u je održan Big Data Hackathon u kojem su timovi iz europskih zemalja natjecali u izradi prototipa i inovativnih rješenja koji se mogu implementirati u svakodnevni rad statistički službi. Članovi hrvatskog tima odabrani su na temelju iskustva u razvoju aplikacija i/ili korištenja europskih velikih podataka kao podloge za donošenje odluka (Državni zavod za statistku RH). U nastavku donosimo izvještaj doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca koji je sudjelovao na ovogodišnjem hackathon-u.

Tim Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske se sastojao od tri člana – Antonije Jelinić, Slobodana Jelića i Tomislava Jakopeca. Po primitku zadatka tim je pažljivo procijenio vlastite mogućnosti odnosno koliko može odraditi u zadanom vremenskom okviru te kakvo je rješenje moguće realizirati s obzirom na dostupne podatke i infrastrukturu. Dogovorena je izrada alata za harmoniziranje podataka dobivenih sa senzora. Hackathon je trajao 48 sati, a izrada zamišljenog rješenja hrvatskog tima trajala je 41 sat. Izrada rješenja je bila vrlo zahtjevna te je hrvatski tim na koncu bio zadovoljan postignutim. Stvoren je sustav koji na osnovu prikupljenih podataka izvodi harmonizaciju istih te ih uspoređuje s podacima iz statističkih izvještaja prethodnih razdoblja. Na taj je način realiziran alat koji pomaže donositeljima odluka da dobiju podatke u kojoj mjeri senzor podaci odgovaraju statistički prikupljenim podacima. Na ovogodišnjem hackathon-u je sudjelovalo 17 timova iz raznih europskih zemalja te su po završetku vremena za izradu zadatka predstavili svoja rješenja. Predstavljeni su različiti pristupi i rješenja koja je evaluirao stručni žiri i donio odluku o 6 najboljih timova. Najbolji je bio poljski tim, a redoslijed preostalih timova nije obavljen. Hrvatski tim nažalost nije uspio završiti u prvih 6 timova, no unatoč tome sudjelovanje na europskom hackathon-u je bilo vrijedno iskustvo.

O European Big Data Hackathonu više možete pročitati ovdje.

doc. dr. sc. Tomislav Jakopec

Filozofski fakultet potpisao Izjavu o partnerstvu s Hrvatskim knjižničarskim društvom


Filozofski fakultet potpisao je Izjavu o partnerstvu s Hrvatskim knjižničarskim društvom o zajedničkom radu na provođenju Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom pod nazivom “I ja želim čitati”. U Kampanji sudjeluju članovi Odsjeka za informacijske znanosti (koordinator: Sanjica Faletar Tanacković) i Odsjeka za psihologiju.

Više o kampanji možete pročitati na službenoj Facebook stranici i mrežnim stranicama Hrvatskog knjižničarskog društva

izv. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković