Radionica “Knjižnice za 21. stoljeće”

Dana 29. listopada 2021. godine u prostorima Kulturnog centra „Stare pekare“ održana je radionica pod nazivom „Knjižnice za 21. stoljeće: Društveni trendovi u knjižnicama inspirirani brzorastućom nelojalnom konkurencijom ili Mi to radimo bolje, s knjigama i za manje novaca“, pod pokroviteljstvom Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Na radionici je sudjelovala studentica 2. godine dvopredmetnog diplomskog studija informatologija-informacijska tehnologija, Dunja Habek. Radionicu su vodile Ivanka Ferenčić Martinčić iz Narodne knjižnice Virje i Maja Lesinger iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Na radionici se raspravljalo o rastućim problemima u knjižničnom svijetu te promjenama u percepciji korisnika unatrag 10-ak godina. Najveći naglasak se stavio na potrebu identifikacije „nevidljive“ konkurencije te načine na koje se knjižnica može prilagoditi novom tržištu potreba i zadržati svoje korisnike. Naime, promjenama u društvu i društvenim trendovima knjižnice više ne drže monopol nad uslugama i servisima koje su nudile pred dva desetljeća. Pojavom igraonica, škola stranih jezika, kafića, udruga i drugih ustanova koje nazivamo nevidljivom konkurencijom započinje natjecanje za pažnjom korisnika. Na radionici su se voditeljice, uz komunikaciju sa polaznicima, dotakle načina na koji se knjižničari mogu prilagoditi novonastaloj situaciji u društvu, podijelile su hvalevrijedne primjere usluga i radionica koje knjižnice u 21. stoljeću mogu ponuditi svojim korisnicima kako bi zadržale njihovu lojalnost. Neke od takvih usluga su pub kvizovi u knjižnici, tematske izložbe, izrada prirodne kozmetike, ljetno kino, škole stranih jezika i sl. Nakon izlaganja održane su i dvije nekonvencionalne knjižnične radionice: LARP (Live Action Role Playing) Autobusna stanica te Art terapija u knjižnici.

Intervju s mr. sc. Verom Erl u Glasu Slavonije

U kolumni Glasa Slavonije (Đelo od Gisko “u gostima”) objavljen je intervju u kojem mr. sc. Vera Erl iznosi svoja promišljanja o knjižničarstvu, knjižnicama (u) budućnosti, čitanju i važnosti pisane riječi. Članak pod nazivom “Mladi će ljudi tražiti “stare” knjižnice jer one imaju dušu” može se pročitati ovdje.

Europska ljetna škola informacijskih znanosti (European Summer School on Information Sciences DESS 2021)

Europska ljetna škola informacijskih znanosti (DESS 2021) održana je od 6. do 10. rujna 2021. na Filozofskom fakultetu u Osijeku kao dio Erasmus + projekta DECriS (Digital Education for Crisis Situations: Times When There is no Alternative) čija je autorica i suvoditeljica umirovljena prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić. DESS 2021 organizirao je Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u suorganizaciji sa Sveučilištem iz Hildesheima (Njemačka), Sveučilištem u Barceloni (Španjolska), Sveučilištem za knjižničarstvo i informacijske tehnologije iz Sofije (Bugarska) i Sveučilišnim računskim centrom (SRCE) u Zagrebu. Ljetna škola bila je ponajviše usmjerena na problematiku dizajniranja, oblikovanja i implementacije otvorenih obrazovnih sadržaja (OER) na visokoškolskim ustanovama iz područja knjižnične i informacijske znanosti tijekom COVID-19 pandemije, a na njoj je sudjelovalo dvadeset i dvoje studenata iz Španjolske, Njemačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Predavanja je održalo pet pozvanih inozemnih predavača: dr. sc. Juanjo Boté sa Sveučilišta u Barceloni, prof. dr. sc. Tania Todorova sa Sveučilišta u Sofiji, prof. dr. sc. Mario Hiberti prof. dr. sc. Emir Vajzović sa Sveučilišta u Sarajevu, prof. dr. sc. Thomas Mandl sa Sveučilišta u Hildesheimu te dva domaća predavača: prof. Irena Jandrić iz SRCE-a u Zagrebu i dr. sc. Marko Vukobratović iz informatičke tvrtke COBE. Osim njih predavanja i/ili radionice održali su nastavnici s Odsjeka za informacijske znanosti: izv. prof. dr. sc. Boris Bosančić, izv. prof. dr. sc. Anita Papić, izv. prof. dr. sc. Boris Badurina, prof. dr. sc. Damir Hasenay, doc. dr. sc. Milijana Mićunović, doc. dr. sc. Kristina Feldvari, doc. dr. sc. Tomislav Jakopec i asistentica Ines Horvat te su u njima obrađivali razvoj i dostignuća u području informacijskih znanosti, istraživačku metodologiju u informacijskim znanostima, principe informacijskog pretraživanja, vrjednovanje informacijskih usluga te zaštitu i čuvanje analognih i digitalnih materijala. Više informacija o programu škole dostupno je na mrežnoj stranici DECriS projekta (https://decris.ffos.hr).

Tjedan zabranjenih knjiga

Projekt pod nazivom “Tjedan zabranjenih knjiga” održavao se od 27. rujna do 3. listopada 2021. godine, a provodili su ga studenti informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Manifestaciju su posjetili i podržali brojni studenti, dok su sponzori bili Studentski zbor, knjižara Nova, Balkan Pharm, Špajz, Mali Div Zanatska pivovara, Osječka pivovara te Caffe bar Vaduz. Od ponedjeljka do petka održavale su se razne aktivnosti, a prva među njima bilo je uvodno predavanje (27. rujna 2021. godine) koje su vodile studentice Donata Szombathelyi (prva godina diplomskog studija nakladništva i informacijskih tehnologija) i Izabel Zdravčević (prva godina diplomskog studija informatologije i nakladništva) i u kojem su iznijele najvažnije ciljeve, aspekte i povijesne činjenice o zabranjenim knjigama. Osim toga, predavanje je otkrilo najčešće razloge za cenzuru (nekad i sad), kako pojedinci mogu pomoći u borbi protiv cenzure, najpoznatije zabranjene knjige 2021. godine i u konačnici, najbitnije statističke podatke iz provedene ankete (svibanj 2021. godine) u sklopu kolegija Sociologija knjige i čitanja 2.

Dana 28. rujna 2021. godine održana je radionica za djecu koja se zvala “Winnie the Forbidden”, a provele su je studentice Lucija Grgić I Izabel Zdravčević (prva godina diplomskog studija informatologije i nakladništva) u suradnji s prof. Ivanom Martinović. Sudionici radionice bili su učenici Osnovne škole Franje Krežme, a glavni cilj radionice bio je upoznati i osvijestiti djecu o Tjednu zabranjenih knjiga te ih potaknuti da kritički razmišljaju o slobodi čitanja. Radionica je bila iznimno zanimljiva učenicima, a na njoj su se čitali ulomci djela Medo Winnie zvani Pooh, poslije kojeg je uslijedio razgovor o pročitanom. Nakon toga su se učenici kreativno izrazili, a kao nagradu su dobili potvrde o sudjelovanju i ukusne Špajz teglice.

Čitateljski klub (rasprava o djelu) održan je 29. rujna 2021. godine pod vodstvom Adriana Bučeka (treća godina preddiplomskog studija informatologije), fizički i virtualno preko Google Meet platforme. U raspravi su mogli sudjelovati svi, čak i oni koji nisu pročitali knjigu Vladimira Nabokova “Lolita”. Teme koje su bile obrađene jesu utjecaj knjige u današnjoj popularnoj kulturi, razlozi cenzure, pitanja umjetničke i misaone kvalitete itd.

Escape Room održao se virtualno u četvrtak, 30. rujna 2021. godine putem linka koji je objavljen na društvenim mrežama kluba studenata informacijskih znanosti “Libros”. Svi oni koji nisu mogli sudjelovati u aktivnostima Tjedna uživo, imali su priliku riješiti interaktivni Escape Room kojega su izradile studentice Lucija Grgić (prva godina diplomskog studija nakladništva i informatologije) i Marija Milošević (prva godina diplomskog studija informatologije i informacijske tehnologije). Kroz interaktivan sadržaj i zanimljive zagonetke zainteresirani su ispunjavali odgovore i slijedili tragove kroz dijelove Escape Room-a, koji su tematski pokrivali najpoznatije klasike i djela koja su bila zabranjivana kroz povijest (ali i danas).

Pub kviz “Tjedan zabranjenih knjiga” održao se 1. listopada 2021. u 19h u caffe bar-u Vaduz. Tijekom tjedna manifestacije zainteresirane ekipe mogle su se prijaviti za sudjelovanje u kvizu online, te sudjelovati u dobrom društvu studenata i organizatora kviza studentica Ene Maurus (prva godina diplomskog studija nakladništvo i informacijska tehnologija) i Lucije Grgić (prva godina diplomskog studija nakladništvo i informatologija). Pub kviz koji se sastojao od tri kruga pitanja vodila je Ana Pašalić, a ekipe su odgovarale na pitanja koja su pokrivala tematiku Tjedna. Pobjedničke ekipe osvojile su nagrade koje su sponzorirali Knjižara Nova, Osječka pivovara, Balkan Pharm, Mali Div Zanatska pivovara, Špajz te domaćini caffe bar Vaduz.

Donata Szombathelyi i Izabel Zdravčević

Ljetna škola DESS2021

O europskoj ljetnoj školi informacijskih znanosti DESS2021 koja se održava na Filozofskom fakultetu Osijek od 06. do 10. rujna možete pročitati na ovdje.

24. AKM seminar

Poštovane kolegice i kolege, svi zainteresirani, 

obavještavamo vas da će se 24. AKM seminar, koji se trebao održati u studenome 2020. godine, održati 24.- 26. studenoga 2021. u Poreču, na našoj tradicionalnoj lokaciji – Hotel Valamar Diamant. 

Održavanje skupa planira se u fizičkome obliku, ali ukoliko okolnosti to ne budu dopuštale, svakako ćemo održati ili hibridni ili u potpunosti online seminar.

Budući smo do zadnjega časa čekali ove recentne pozitivne pokazatelje oko epidemiološke  situacije, vrijeme nam brzo izmiče, pa ovom prigodom objavljujemo i važne organizacijske datume, kojih molimo da se maksimalno pridržavate:

  • 10. rujna 2021. – rok za prijavu sažetaka izlaganja, tema i sinopsisa radionica, te tema postera;
  • 25. rujna 2021. – krajnji rok za odgovor Programskoga odbora prijavljenim autorima;
  • 15. studenoga 2021. – rok za dostavu integralnih radova, opisa radionica, te tekstova postera.

Programski odbor 24. AKM seminara

RED 2021

Na međunarodnoj konferenciji 10th International Scientific Symposium “Region, Entrepreneurship, Development” (RED 2021) koja je održana online 17. lipnja 2021. godine doc. dr. sc. Darko Lacović izložio je rad pod naslovom Information seeking in the workplace: a study of employees in eastern Croatia. U izlaganju je predstavljeno kvantitativno istraživanje provedeno sa studenticama diplomskog studija Ivanom Čurik i Majom Šimenić.

doc. dr. sc. Darko Lacović

Otvoreni četvrtak

Dana 27. 5. 2021. prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, Kornelija Petr Balog i Silvija Dološić (Udruga Memoria Osijek) predstavile su na Otvorenom četvrtku Filozofskog fakulteta Osijek dvogodišnji interdisciplinarni projekt  UNIOS ZUP 2018 – 76 “Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji” (19. 11. 2018. – 31. 12. 2020.).