Radionica za umirovljenike

Povodom obilježavanja međunarodne manifestacije Tjedan mozga Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku organizirao je u četvrtak, 16. 3. 2023. u udruzi Aktivni umirovljenici Osijek radionicu kognitivnog osnaživanja. Nakon ispitivanja svojega mentalnog statusa pomoću kratkog Mini-Cog testa tridesetak umirovljenika se okušalo u rješavanju kriptograma i osmosmjerki na temu života i djela Marije Jurić Zagorke. Sudionici su na radionici saznali i odgovore na pitanja kao što su: Je li demencija nasljedna?, Mogu li od demencije oboljeti osobe mlađe od 60 godina?, Je li demencija dio normalnog starenja?, Može li čitanje usporiti pojavu bolesti?. U radionici, koja je organizirana u okviru projekta Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica, sudjelovale su studentice Mia Ćosić, Lucija Pintek i Katarina Mataija te prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i prof. dr. sc. Sanjica Faletar.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Pohvala studentici B. Bošnjak

Temeljem Pravilnika o nagrađivanju i pohvaljivanju studenata Fakultetsko je vijeće na sjednici održanoj 15. ožujka 2023. godine donijelo odluku prema kojoj je Bernarda Bošnjak, studentica 1. godine diplomskog studija nakladništva i informatologije, dobila najveću pohvalu (summa cum laude) za završeni sveučilišni prijediplomski studij informatologije (prosjek 4.8).

Čestitamo!

Novo izdanje IFLA-inih smjernica za knjižnične usluge za zatvorenike

Krovno svjetsko udruženje knjižničara (IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions) objavilo je u veljači 2023. četvrto, revidirano izdanje Smjernica za knjižnične usluge za zatvorenike. Publikacija je osmišljena kao pomagalo za planiranje, implementaciju i vrednovanje knjižničnih usluga zatvorenicima u svim tipovima kaznenih tijela (kaznionice, zatvori, odgojni zavodi) te može poslužiti kao vodič za razvoj nacionalnih smjernica za knjižnične usluge za zatvorenike. U dokument su uključeni minimalni standardi koji bi se trebali poštovati u onim zemljama gdje zatvorske knjižnice nisu dovoljno razvijene kako bi se zatvorenicima osiguralo zakonom zajamčeno pravo na čitanje, učenje i pristup informacijama.

Smjernice su rezultat dvogodišnje suradnje međunarodnih stručnjaka okupljenih u Radnoj skupini za zatvorske knjižnice u okviru IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama. Kao članica Radne skupine, pod uredničkim vodstvom Jane Garner (Charles Sturt University, Australija) i Lise Krolak (UNESCO-ov Institut za cjeloživotno učenje, Njemačka), u izradi ove publikacije sudjelovala je i Sanjica Faletar s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Smjernice su dostupne u IFLA-inom repozitoriju (https://repository.ifla.org/handle/123456789/2538), za sada samo na engleskom jeziku.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Rad I. Martinović i S. Stanarević Katavić jedan od najcitiranijih u časopisu Health Information and Libraries Journal

Članak Study of health information needs among adolescents in Croatia shows distinct gender differences in information seeking behaviour autorica izv. prof. dr. sc. Ivane Martinović, doc. dr. sc. Snježane Stanarević Katavić i Sung Un Kim jedan je od najcitiranijih radova u časopisu Health Information and Libraries Journal tijekom 2021. i 2022. godine. Rad je nastao u okviru projekta UNIOS INGI-2015-15 ”Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju zdravstvenih informacija”.

Panel rasprava „Suvremena kretanja informacijsko-komunikacijskih znanosti“

Na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, 17. veljače 2023., održala se panel rasprava na temu suvremenih kretanja informacijsko-komunikacijskih znanosti s posebnim naglaskom na organizaciju i izvedbu doktorskih studija u tom polju. Organizator skupa bio je Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Sudionici panel diskusije bili su predstavnici doktorskih studija u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti sa Sveučilišta u Beogradu, Sveučilišta u Podgorici, Sveučilišta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Sjever. Predstavnice Sveučilišta u Osijeku bile su profesorice Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku: prof. dr. sc. Sanjica Faletar i prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog. Na sastanku su, pored sveučilišnih nastavnika i doktorskih studenata, sudjelovale i predstavnice Agencije za znanosti i obrazovanje te SRCE-a. Panel rasprava predstavnika nastavnika i doktorskih studenata doktorskih studija u Hrvatskoj i okruženju poslužila je kao prostor razmjene ideja i razvijanja daljnje suradnje na unaprijeđivanju kvalitete doktorskih programa, usavršavanja kompetencija mentora te nastavka dijaloga s ciljem kreiranja što kvalitetnijih studija.

prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog

Radionica “Disleksija nije igra”

Dana 9. 2. 2023. na Filozofskom je fakultetu, u suorganizaciji Odsjeka za informacijske znanosti (Sanjica Faletar) i Poliklinike SUVAG iz Osijeka (Zrinka Kuna), održana radionica pod naslovom “Disleksija nije igra”. U radionici su sudjelovali učenici 2.a razreda Osnovne škole “Franjo Tuđman” iz Belog Manastira, u pratnji razrednice Silvane Lovrenčić. Radionica je organizirana u okviru nacionalne kampanje Hrvatskog knjižničarskog društva “I ja želim čitati” čiji je cilj poticanje čitanja kod osoba s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Učenici su u prvom dijelu radionice saznali što je to disleksija i kako utječe na naše živote (na radnom mjestu, u školi i svakodnevnom životu) te na koji nam način mogu pomoći logopedi i knjižničari. Potom su učenici, poput pravih studenata, pisali test čiji je cilj bio utvrditi njihove vještine percepcije, čitanja, slušanja i razumijevanja. Nakon radionice učenici su sudjelovali u predstavljanju slikovnice “Više se ne bojim Babaroge: Slavenska mitologija za djecu” studentica preddiplomskog studija Pedagogije, te su posjetili Dječji odjel Gradske i sveučilišne knjižnice.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Sudjelovanje na konferenciji BOBCATSSS 2023

Studentice 2. godine diplomskog studija Ena Maurus, Marija Milošević i Donata Szombathelyi te asistentica Ines Horvat sudjelovale su na studentskoj međunarodnoj konferenciji BOBCATSSS 2023 koja se ove godine održavala u Oslu (Norveška) od 25. do 27. siječnja 2023. Tema ovogodišnje konferencije bila je A New Era: Exploring the Possibilities and Expanding the Boundaries. Ena Maurus izložila je rad pod naslovom How Metaverse Might Have an Impact on User Experience, Donata Szombathelyi rad pod naslovom Croatia’s LIS Students Perception of the Role of Public Libraries in Development of Dementia Friendly Communities, a Marija Milošević izlagala je rad pod naslovom Open Educational Resources on preservation: state-of-play and creating guidelines for new content. Sva tri izlaganja su potaknula kratku raspravu te smo na konferenciji imali prilike čuti izlaganja koja su se bavila temama otvorenog sadržaja u obrazovanju, akademskih knjižnica, arhiva, školskih knjižnica i sl. Također smo imali prilike slušati tri pozvana predavanja čije su se teme bavile digitalnim knjižnicama te suradnjom baštinskih ustanova. Tijekom posljednjeg dana konferencije imali smo priliku posjetiti novu i modernu knjižnicu Deichman Bjorvika. Slobodno vrijeme iskorišteno je za šetnju Oslom i razgledavanje brojnih znamenitosti.

Ines Horvat

Gostujuće predavanje – A. Matanović

U sklopu kolegija Elektroničko nakladništvo i knjižarstvo na studiju informacijskih tehnologija 19.1.2023. godine naš bivši student Antun Matanović, djelatnik tvrtke AAP Lehrerwelt GmbH, održao je predavanje “Što radi IT osoba u Lehrerwelt?” i prenio svoja iskustva rada u nakladničkom sektoru.

Posjet knjižnici Muzeja Slavonije

Studenti 1. godine informatologije posjetili su dana 20. 1. 2023., u okviru nastave iz kolegija Osnove informacijske djelatnosti, knjižnicu Muzeja Slavonije. Voditeljica odjela knjižnice, dr. sc. Marina Vinaj, predstavila je studentima knjižnični fond i aktivnosti, te zanimljivu priču o nastanku i razvoju knjižnice. Studenti su imali prilike saznati s kojim se izazovima nosi ova specijalna knjižnica u kojoj se knjiga promatra kao muzealno zanimljiv predmet.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Sudjelovanje na danu IT karijera u Zadru

Doc. dr. sc. Tomislav Jakopec, Leonarda Litvić, studentica 1. godine diplomskog studija informacijskih tehnologija te Anamarija Puhek i Mia Ćosić, studentice 2. godine diplomskog studija informacijskih tehnologija sudjelovali su 12. i 13. siječnja na 1. danu IT karijera u Zadru. Studentice su održale IT pub kviz kako bi potaknule da se takvi kvizovi redovito održavaju u Zadru.