Terenska nastava u Vukovaru i Iloku

U subotu 14. 5. 2022. studenti 1. i 2. godine preddipl. studija Informatologije (uključujući Erasmus studenticu iz Francuske), u okviru terenske nastave iz kolegija „Uvod u muzeologiju“ posjetili su Muzej vučedolske kulture u Vukovaru te Muzej grada Iloka i samostansku knjižnicu i crkvu sv. Ivana Kapistrana u Iloku.

Muzej vučedolske kulture posvećen je prapovijesnoj, vučedolskoj kulturi iz 3. tsč. pr. n. e. i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada (muzeoloških i arhitektonskih). 

Muzej grada Iloka zavičajni je muzej koji ove godine slavi 70. godina postojanja, a smješten je u obnovljenom Dvorcu Odescalchi, u povijesnoj jezgri grada.

Knjižnica franjevačkog samostana u Iloku skrbi o vrijednom spomeničkom knjižnom blagu uključujući i tri inkunabule.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Gostujuće predavanje – D. Ivić

Djuan Ivić iz tvrtke IBM IX održao je 11. svibnja 2022. godine gostujuće predavanje u QA domeni za studente diplomskog studija informacijske tehnologije, a tematika se odnosila na strategiju, kreativnost i tehnologiju za jedinstvena digitalna iskustva.

Posjet IT tvrtki DICE

U sklopu kolegija Programiranje 2 studenti 1. godine diplomskog studija informacijske tehnologije posjetili su IT tvrtku Digital Innovation Center (DICE) u Osijeku kako bi se upoznali s njezinom djelatnošću.

Posjet Muzeju likovnih umjetnosti

U okviru nastave iz kolegija “Uvod u muzeologiju”, studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije posjetili su dana 9. 5. 2022. Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku. Ovaj muzej čuva, istražuje i izlaže umjetničku baštinu (slike, crteže, grafike, skulpture) od baroka do suvremenog stvaralaštva pri čemu je njegova zbirka slika jedinstvena u Hrvatskoj po broju i vrijednosti umjetnina koje su bile u vlasništvu slavonskih velikaških obitelji iz 18. i 19. stoljeća. Pored obilaska gostujuće izložbe “photo graz selection IV” uz vodstvo kustosice Valentine Radoš, studenti su od kustosa Ivana Rotha saznali kako izgleda radni dan kustosa u umjetničkom muzeju te pogledali izložbu “Mrtva priroda iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti”. 

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

“Kako knjižnice i muzeji mogu podići kvalitetu života osobama s Alzheimerovom bolešću?”: predavanje u okviru Festivala znanosti

Dana 5. 5. 2022. od 14:30 do 16 sati, u okviru programa Festivala znanosti, na Filozofskom fakultetu Osijek održano je predavanje pod naslovom “Kako knjižnice i muzeji mogu podići kvalitetu života osobama s Alzheimerovom bolešću?”. Kornelija Petr Balog, Sanjica Faletar Tanacković i Jesenka Ricl (Muzej Slavonije Osijek) predstavile su najnovije spoznaje i primjere dobre prakse vezane uz doprinos knjižnica i muzeja podizanju kvalitete života osobama s Alzheimerovom bolešću, i demencijom općenito, te pružanju prijeko potrebne podrške članovima njihovih obitelji. Iako se knjižnice i muzeji općenito ne smatraju ustanovama koje se brinu o osobama s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama, najnovije znanstvene spoznaje pokazuju da nefarmakološke metode, koje uključuju različite kognitivne i kreativne terapije kao što su terapija čitanjem i prisjećanjem, mogu imati značajnu korist u prevenciji, ali i usporavanju razvoja bolesti.

Kognitivna terapija koja uključuje intelektualne aktivnosti poput samostalnog ili zajedničkog čitanja te čitanja naglas (biblioterapija) može pridonijeti smirivanju osobe, poboljšanju njegova raspoloženja, usporavanju napredovanja kognitivnih oštećenja te ublažavanju simptoma bolesti. Terapija prisjećanja jedna je od najpopularnijih psihosocijalnih intervencija kod demencije, a uključuje prisjećanje i razgovor o osobama, iskustvima, aktivnostima i događajima iz prošlosti, uz pomoć različitih materijala (glazba, slike, fotografije, predmeti itd.). Uključivanjem osoba s Alzheimerovom bolešću u svoje programe knjižnice i muzeji pridonose borbi protiv njihove društvene isključenosti i osamljenosti te senzibilizaciji javnosti o demenciji kako bi se uklonila društvena stigmatizacije te bolesti.  Na predavanju su sudjelovali studenti, knjižničari i predstavnici udruga koje pružaju podršku osobama s demencijom.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Posjet knjižnici Muzeja Slavonije

Studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije, u okviru nastave iz kolegija “Uvod u muzeologiju”, posjetili su dana 2. 5. 2022. Odjel knjižnice Muzeja Slavonije. Ova je najveća muzejska knjižnica u zemlji koja osim stručne muzeološke literature od 1877. godine nabavlja staru raritetnu te vrijednu zavičajnu građu. Voditeljica knjižnice, dr. sc. Marina Vinaj, provela je studente kroz knjižnično spremište s bogatom baštinskom građom te je održala predavanje o nastanku i važnosti ove zbirke za proučavanje osječke kulturne povijesti te njezinoj muzeološkoj koncepciji prema kojoj se knjiga promatra kao muzejski predmet koji pripovijeda svoju priču kroz uveze, ilustracije, ex librise itd.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Radionica „Ako mačka ima 9 života, koliko života ima knjiga?“ na Festivalu znanosti

U utorak 3. svibnja 2022. godine na Filozofskom fakultetu Osijek održana je radionica u sklopu Festivala znanosti pod nazivom „Ako mačka ima 9 života, koliko života ima knjiga?“. Radionicu je osmislila i provela asistentica Mihaela Grgić pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Martinović. Na radionici su sudjelovali učenici drugog i trećeg razreda osnovne škole Franje Krežme. Nakon što su učenici poslušali čitanje slikovnice Mačke autorice Pike Vončina, razgovaralo se o pročitanom djelu. Nakon toga uslijedio je zadatak opisivanja života jedne mačke u pisanom obliku, a navedeni zadatak proveden je s ciljem poticanja pisanog izražavanja učenika, kreativnosti i stvaralaštva. Cilj same radionice je poticanje čitanja iz užitka, jezičnog izražavanja, ali i prikazivanje kako je kroz knjige moguće imati više života, te da nismo ograničeni na samo jedan, fizički život. Učenica Elena Š. to je lijepo sročila u rečenicu: „Knjige imaju beskonačno mnogo života jer žive u čitateljima“. Učenici su izrazili zadovoljstvo sudjelovanja na radionici te su je ocijenili ocjenom izvrstan.

izv. prof. dr. sc. Ivana Martinović

Gostujuće predavanje djelatnica Hrvatske knjižnice za slijepe

Karolina Zlatar Radigović, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, i Jelena Lešaja, voditeljica odjela posudbe, održale su 28. 4. 2022. predavanje (putem platforme Zoom) za studente 1. godine dipl. studija Informatologije, u okviru kolegija Upravljanje zbirkama u informacijskim ustanovama. Studenti su se upoznali s nastankom i zadaćama ove specijalne knjižnice (koja ove godine slavi 57 godina postojanja) te njezinom djelatnošću usmjerenom na slijepe i slabovidne osobe te osobe s teškoćama čitanja. Poseban je naglasak bio na pravnom okviru djelovanja ove knjižnice te predstavljanju njezinih odjela (brajična tiskara, odjel za proizvodnju zvučnih izdanja, posudbeni odjel).

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

ASIS&T 24-Hour Global Conference

Prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković predstavila je 27. 4. 2022. institucionalni znanstvenoistraživački projekt Filozofskog fakulteta Osijek FFOS-002 “Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica: teorijske i praktične pretpostavke” na međunarodnoj konferenciji ASIS&T 24-Hour Global Conference. Konferencija se održala online, putem Zoom platforme, 26. i 27. travnja 2022., a tema skupa je bila “Networking, Sharing, and Learning: Challenges and Opportunities”.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković

Posjet Arheološkom muzeju Osijek

Studenti 1. godine preddiplomskog studija Informatologije, u okviru nastave iz kolegija “Uvod u muzeologiju”, posjetili su dana 25. 4. 2022. Arheološki muzej Osijek. Kustosica dr. sc. Dragana Rajković provela je studente kroz muzejski postav te održala predavanje o muzejskoj dokumentaciji. Studenti su se upoznali i s muzejskim računalnim programima koji se koriste za obradu muzejske građe i dokumentacije. 

prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković