Stručni kolokvij Odsjeka

Klub studenata informacijskih znanosti Libros organizirao je 31. stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti koji je održan 2. ožujka 2022. godine u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Za one koji nisu bili u mogućnosti doći uživo omogućeno je sudjelovanje i u virtualnoj učionici. Na stručnim kolokvijima inače se iznose projekti i aktivnosti u kojima sudjeluju studenti, a ovoga puta bilo je interesantno čuti različita iskustva s praksi, koja brucošima mogu biti od velike pomoći pri odabiru mjesta za obavljanje stručne prakse. 

Raspored izlaganja bio je sljedeći:

 • Danijela Šarić – Erasmus praksa
 • Marija Milošević – praksa na Korčuli
 • Lucija Grgić – praksa u Muzeju i u GISKO-u
 • Ana Kljajić – praksa u FFOS knjižnici i osnovnoškolskoj knjižnici
 • Klara Krnjaković – praksa u Knjižari Novoj
 • Eva Stojić – Volontiranje u Librosu
 • Donata Szombathely – Tjedan zabranjenih knjiga i posjet Zagrebu
 • Adrian Buček – Klub čitatelja
 • Marko Buljan – Mosh! Hackathon

Izvještaj s prakse u Blatu

Već nekoliko godina naši studenti idu na ljetnu praksu u samostansku knjižnicu Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Ove godine smo kolegica Konjevod i ja provele 12 dana na praksi, točnije od 14.07. do 27.07.2019. S nama je išla i asistentica Ines Horvat koja nas je mentorirala u radu u knjižnici. Bile smo smještene u prostorijama samostana gdje su nas časne sestre lijepo dočekale i omogućile nam hranu. Rad u knjižnici se najviše sastojao od katalogizacije u sustavu Crolist te razvrstavanja građe i preslagivanja polica. Nakon radnog dana najčešće smo išle do plaže tj do obližnjeg mjesta Prigradice. Navečer su se odvijali razni događaji povodom Blatskog ljeta pa smo uglavnom šetali mjestom i družili se, a jedan dan smo stigle posjetiti i grad Korčulu. Savjetujemo ostalim studentima da iskoriste ovu mogućnost za odrađivanje prakse u Blatu jer imaju priliku malo se maknuti iz Osijeka, upoznati novo mjesto i usavršiti svoj rad u Crolistu koji će im svakako biti potreban ako se žele nastaviti baviti knjižničarstvom.

Mihaela Kolić

29. Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti

U srijedu, 21. studenoga 2018. godine, s početkom u 12:20 održan je Stručni kolokvij Odsjeka za informacijske znanosti u organizaciji predstavnika studenata. Pred studenatim, uglavnom prve godine preddiplomskog i diplomskog studija, te nekoliko profesora izložene su studentske aktivnosti koje su se odvijali tijekom prošle akademske godine. Studenti su na zabavan način prikazali najzanimljivije radionice i projekte koje su organizirali i/ili vodili, sudjelovanja na konferencijama, volontiranju, humanitarnim akcijama te stručnim usavršavanjima. Izloženo je deset studentskih aktivnosti:

 1.  RoboCode – Ivona Palko
 2. ASIS&T -Jure Žilić
 3. Webcamp – Nikola Milić
 4. BOBCATSSS 2018 – Cvijetin Vidaković
 5. LIDA 2018 – Tomislava Žilić
 6. Praksa u samostanskoj knjižnici – Rea Čevapović
 7. InfoDaska 2018 – Ivana Svalina
 8. Ljetna škola informacijskih znanosti – Katarina Đurđević
 9. FEIS 2018 – Mislav Glavačević
 10. WeAreDevelopers – Lana Horvatić.

Osim navedenih aktivnosti, kratko su predstavljena i druga događanja u kojima su studenti sudjelovali (Kitteens, projekt Prandau-Norman, Noć Muzja itd.) o kojima više možete pročitati na mrežnim stranicama Novosti. Čestitamo studentima na izvrsnim izlaganjima, sudjelovanju u raznim studentskim aktivnostima te studentici Ivoni Palko na organizaciji i vođenju Stručnog kolokvija Odsjeka.

Ines Horvat

 

Stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prijašnjih godina, i ovog su ljeta studenti, točnije studentice Odsjeka za informacijske znanosti odrađivale svoju praksu u samostanskoj knjižnici Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu na Korčuli. Praksa se odvijala u ljetnom periodu, od 12. srpnja do 19. rujna. Osim studentica i nastavnika našeg Odsjeka sudjelovali su i studenti i nastavnici Odsjeka za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studentice su bile podijeljene u četiri grupe i u Blatu su boravile po dva tjedna. Pod mentorstvom asistentice Ines Horvat praksu su odradile tri grupe. Prva je grupa praksu odrađivala u razdoblju od 12. do 26. srpnja, a u njoj su bile Maja Šimenić i Adriana Hibik te studentica Josipa Ljubić i asistentica Nikolina Peša sa Sveučilišta u Zadru . Od 8. do 22. kolovoza u Blatu su boravile Ivana Svalina, Helena Rečić i Tomislava Žilić, a od 22. kolovoza do 5. rujna Ana Boras, Rea Čevapović i Marijana Đurčević. Zadnja grupa u Blatu je boravila od 5. do 19. rujna, a u njoj su pod mentorstvom knjižničarke Zrinke Džoić sa Sveučilišta u Zadru praksu odrađivale Sara Bajić i Mihaela Grgić. Sve studentice bile su smještene u prostorijama samostana kod časnih sestara koji odiše jednom posebnom toplinom. Knjižnica se također nalazi u sklopu samostana, a pristup do nje je ograničen.

 

Radni dan je započinjao oko 8:30, ali prije posla neizostavan je bio fini doručak i kava koji su nas svako jutro u 8 sati dočekali na stolu. Poslovi koji su se odrađivali su: katalogizacija u sustavu Crolist, izdvajanje građe iz fonda koja pripada zbirci Ostojić, reorganizacija i nadopunjavanje zbirke periodike koja je bila smještena u prizemlju samostana te naposljetku rekapitulacija obavljenih poslova i početak planiranja za buduće radnje. Nakon ručka koji je bio u 13 sati, odmarali smo ili se otišli okupati na neku od korčulanskih plaža.  Poslije odmora nastavili bi raditi do 18 sati te bi dan završili večerom koja je bila u 19 sati. Nakon večere često smo odlazili u šetnju Blatom. Osim znanja koje smo stekli odrađivanjem stručne prakse, usvajanja radnih navika i sklapanja novih prijateljstava, našli smo vremena i za istraživanje otoka Korčule. Tako smo posjetili i sam grad Korčulu, Velu Luku, mjesto Prižbu, otok Proizd udaljen pola sata vožnje brodom iz Vele Luke, ali i ostala manja mjesta i plaže ovog prekrasnog otoka.

Svim studentima preporučili bismo ovakav oblik odrađivanja prakse jer, osim što se usvoji puno znanja i iskustva, upoznaje se i jedan novi, nama često nepoznat način života, kao što je život i rad u samostanu. Ovim putem htjeli bismo još jednom zahvaliti svim časnim sestrama koje su nas lijepo ugostile u svom domu i brinule da nikada nismo gladni.

Adriana Hibik i Maja Šimenić

Sklopljen sporazum o suradnji između tvrtke Udonis i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Od prosinca 2017. godine studenti preddiplomskog studija Informatologije mogu obveznu stručnu praksu odraditi i u tvrtci Udonis s kojom je Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku sklopio sporazum o suradnji. Kroz stručnu praksu studenti će moći produbiti svoja znanja i vještine stečene na preddiplomskom studiju te pomoći djelatnicima Udonisa u organizaciji i izvršavanju njihovih svakodnevnih stručnih i poslovnih aktivnosti prilikom izrada web aplikacija, marketinga i dizajna. Studenti na stručnoj praksi mogu obavljati niz poslova od kojih izdvajamo nekoliko sljedećih: dizajn ili prilagodba korisničkog sučelja mrežnog mjesta/aplikacija, izrada marketinških kampanja na društvenim mrežama, optimizacija web stranica za Google i druge tražilice, izrada dijelova mrežnih aplikacija, izrada dokumentacije razvojnih programera, izrada promotivnih materijala i mnogi drugi.

Volontiranje i stručna praksa u Blatu na Korčuli

Kao i prošle godine, studenti našeg Odsjeka su i ovog ljeta jedan dio svojih praznika odvojili za volontiranje u Blatu na Korčuli, u knjižnici samostana Blažene Marije Propetog Isusa Petkovići župnom uredu. Volontiranje i obavljanje prakse odvijalo se u grupama, a svaka je grupa na otoku boravila po dva tjedna. U razdoblju od 25. srpnja do 7. kolovoza u Blatu su boravili Mihaela Kolarić, Ivana Ćosić, Stijepo Vrdoljak te Jure Žilić, od 8. do 21. kolovoza Tena Vilček i Dajana Stojanović, a od 22. kolovoza do 3. rujna Mia Kuzmić i Marta Matijević. Studenti su putovali na različite načine i različitim rutama, autobusima, vlakovima, trajektima i katamaranima. Djevojke su bile smještene, kao i prošle godine, u samostanu kod časnih sestara, a dečki kod župnika. Ovisno o razdoblju u kojemu su studenti bili tamo, izvršavali su se različiti poslovi: čišćenje, sređivanje, popisivanje i fotografiranje stare građe u župnom uredu te katalogizacija u samostanskoj knjižnici. Klasični dan u Blatu izgledao je ovako: doručak u 8:00 sati, posao od 8:30 do 12:30, kada je bilo vrijeme ručka, te nakon ručka do 16 sati posao, a nakon toga slobodno vrijeme.

Svi studenti su, osim korisnog praktičnog iskustva, sklopili nova prijateljstva, upoznali nove krajeve Hrvatske i kući ponijeli lijepe uspomene. Ostalim studentima poručuju: „Svatko od nas studenata trebao bi ovakvo iskustvo doživjeti bar jednom tijekom studiranja. Kolege preddiplomci, ali i diplomci, dajte priliku ovakvim avanturama, a svoj život obogatite još jednim predivnim i korisnim iskustvom.“.

Tena Vilček

Iskustvo s prakse u Državnom arhivu Osijek

Jedan od najzanimljivijih dijelova studiranja svakako je studentska praksa. Kada smo tijekom studija obilazili najpoznatije informacijske ustanove u Osijeku, meni se najviše svidio posjet Državnom arhivu jer sam velika ljubiteljica povijesti. Već sam tada odlučila da ću svoju studentsku praksu odraditi tamo. Moj prvi zadatak u Arhivu bio je da se upoznam sa svim fondovima koje Arhiv posjeduje te sam tek tada uvidjela o kolikom se bogatstvu arhivske građe doista radi. Tek nakon toga krenuo je moj praktični rad u Arhivu: zadatak mi je bio da građi poput matičnih knjiga, knjiga umrlih, zapisnika, raznih pravnih knjiga većeg značaja, itd. izmjerim visinu, širinu, odredim jezik i broj stranica. Slijedeći stroga pravila rada s građom, cijelo sam vrijeme nosila plavu kutu i bijele rukavice. Nakon toga dobila sam zadatak da pronađem sve dokumente iz 1956. i 1957. godine koji govore o Oktobarskoj revoluciji u Mađarskoj. Iz spremišta sam svaki dan obrađivala po nekoliko kutija u kojima je znalo biti i po četiri sveska s po dvjestotinjak papira. Ali, ni najmanje se nisam žalila. Isprva je malo monotono listati papire, no činjenica da zapravo cijelo vrijeme čitate o događajima iz stvarne povijesti, o nečemu što se stvarno dogodilo prije pedeset ili sto godina, rad je učinio zanimljivijim. Ponekad se znalo pojaviti neko poznato ime iz javnoga života što mi je posebno privuklo pozornost i ponekad me iznenadilo pričama koje od ranije nisam znala.

Praksa u Arhivu za mene je bila jedno odlično i pozitivno iskustvo i preporučila bih je ne samo ljubiteljima povijesti, nego i ostalima. Osim što se nauči stručni posao, puno se toga može doznati i o povijesti svoga kraja. Vlastitu povijest možemo naučiti jedino istražujući je.

Dora Tatar

Potpisan sporazu o suradnji s tvrtkom Hammer d.o.o.

Filozofski fakultet potpisao je sporazum o suradnji oko održavanja stručnih aktivnosti studenata preddiplomskog studija Informatologije. Sporazum je potpisan s tvrtkom Hammer d.o.o.. Radi se o maloj i dinamičnoj tvrtki orijentiranoj na razvoj softvera za financijske institucije. Glavni je proizvod tvrke Insa Portfolio Management System. Sjedište tvrtke je u Osijeku, a softver se razvija u partnerstvu sa švicarskom tvrtkom Insa Investment Software AG.

Ciljevi i organizacija stručne prakse, studentske obveze, sadržaj stručne prakse, mentorstvo i voditeljstvo te ostala pitanja u vezi sa stručnom praksom uređeni su dokumentom Pravilnik o stručnoj praksi studenata preddiplomskog studija Informatologije

Potpisan sporazum o suradnji s tvrtkom Jake Sharp Co.

Filozofski fakultet potpisao je sporazum o suradnji oko održavanja stručnih aktivnosti studenata preddiplomskog studija Informatologije. Sporazum je potpisan s tvrtkom Jake Sharp Co. Tvrtka je specijalizirana za dizajn i prilagodbu korisničkog sučelja mrežnih mjesta i aplikacija, odnosno za izradbu eCommerce rješenja na Magento platformi. Više o njihovim projektima (Magento konzulting, Magento razvoj, Magento dizajn) možete pročitati na mrežnim stranicama tvrtke, a novosti možete pratiti na službenom blogu.

Ciljevi i organizacija stručne prakse, studentske obveze, sadržaj stručne prakse, mentorstvo i voditeljstvo te ostala pitanja u vezi sa stručnom praksom uređeni su dokumentom Pravilnik o stručnoj praksi studenata preddiplomskog studija Informatologije

Praksa u Mostaru

Sredinom svibnja dobile smo obavijest da smo, od nekoliko prijavljenih, izabrane za odrađivanje stručne prakse u knjižnici Franjevačkog samostana u Mostaru te smo se 2. kolovoza spakirale i krenule na put. U Mostar smo, nakon vrlo zanimljivog putovanja, stigle oko pola osam ujutro. Po nas je došao fra Ante Marić, jedan od knjižničara s kojim smo provodile dobar dio vremena u Mostaru. Nakon upoznavanja, odveo nas je u Internat školskih sestara Franjevki, kako bi se smjestile. Upoznale smo časnu sestru Lucijanu koja nas je najsrdačnije dočekala, bez obzira što smo je prekinuli u doručku, i odvela u naše sobe. Kada smo ostavile stvari, fra Ante nas je poveo u kratki obilazak našeg budućeg ‘radnog’ prostora. Obišli smo okolinu samostana i crkve sv. Petra i Pavla usput slušajući kratku povijest njihove izgradnje i obnove.

Ušavši u samostan uslijedio je naš veliki uzdah i izraz divljenja! Stale smo otvorenih usta, širom otvorenih očiju i bez ijedne misli i riječi ‘snimale’ smo okolinu u kojoj se nalazimo. Još uvijek nema dovoljno riječi da se opiše ljepota, prekrasna priroda, biljke i zelenilo te sami zidovi i cijeli klaustar samostana – a nismo bile ni svjesne što nas tek čeka kada uđemo. Prošavši kroz tri strane samostana, došli smo i do crkve koja nas je također oborila s nogu. Nekoliko trenutaka kasnije, u prekrasno uređenoj knjižnici, dočekala nas je, ni manje ni više nego ‘duša’ knjižnice – naša mentorica Zdravka Šilić. Od nje smo kroz dva tjedna uz praksu naučile bezbroj stvari koje su potrebne da bi uspješno obavljale posao knjižničara.

Svaki dan od 8 do 16 sati, pokušavale smo biti vrijedne i marljive u obavljanju svih zadanih poslova. Najviše smo, vjerovali ili ne, voljele obavljati poslove katalogizacije u programu BiblioNET, koji je u usporedbi s Crolistom, neka se nitko ne uvrijedi, MRAK! Osim katalogiziranja, pakirale smo knjige koje su se odvozile u spremište, odvajale duplikate knjiga te unosile primjerke, dodjeljivale UDK brojeve i signaturu, savladale tehniku rukovanja ‘kliznim’ policama za knjige, koje su nas, usput rečeno, oborile s nogu najviše od svega! Nakon radnog vremena, obilazile smo grad, a fra Ante se pobrinuo da nam pokaže i druga mjesta u okolici Mostara. Poveo nas je na brdo Humac da bacimo pogled na cijeli grad, posjetili Međugorje, Široki Brijeg i Gorance gdje, iz vlastitog iskustva možemo reći, prave najbolje palačinke u okolici.

Ta dva tjedna su, na našu veliku žalost, uz rad i ugodno društvo, protekao munjevito brzo te na kraju svega možemo samo reći da se, uz najbolju volju, riječima ne može opisati nešto o čemu bez prestanka možeš pričati danima, a da opet ne uspiješ ispričati sve lijepe, zanimljive, vrlo poučne i urnebesno smiješne događaje, da ne opišeš druženja s predivnim ljudima koji su nas okruživali i sve ono što smo naučile kroz dva tjedna.

Od srca im svima zahvaljujemo na svoj toplini i srdačnosti (kuharicama koje su nas preeedobro hranile, društvu za ručkom – gđi. Ankici i g. Nikoli, svim fratrima i časnim sestrama), mentorici Zdravki, koja nas je, uz beskrajno strpljenje, naučila stvarima koje ne možeš naučiti slušajući predavanja, koja je bila uvijek dobro raspoložena i vedra te je tu vedrinu širila i na nas i što se uvijek brinula da se ne naradimo previše! J A posebno hvala fra Anti, izuzetnoj osobi koja toliko zrači pozitivnom energijom i u čijem se društvu uvijek osjećaš neopisivo raspoloženo, što se uvijek brinuo da nismo gladne i da nam nije dosadno, što nas je obrazovao i zabavljao raznim pričama i događajima i što je naš boravak u Mostaru učinio doista nezaboravnim i prekrasnim!

(Tekst napisale Katarina Paulić i Tajana Šimošić)