Tjedan znanosti 2024.

Bernarda Bošnjak, studentica 2. godine diplomskog studija Nakladništva i Informatologije i doc. dr. sc. Darko Lacović sudjelovali su od 6. do 9. veljače 2024. na Tjednu znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku s posterom pod nazivom Kontemplativne prakse u knjižnicama.

BOBCATSSS 2024

Borna Petrović i Martina Slobođanac, studenti 1. godine diplomskog studija na Odsjeku za informacijske znanosti, te prof. dr. Sanjica Faletar, sudjelovali su u međunarodnoj konferenciji BOBCATSSS, koja se od 23. do 25. 1. 2024. održala na Sveučilištu Coimbra, Španjolska. Na konferenciji su predstavili rad pod naslovom Croatian and Portuguese students’ perception and expectations of the LIS program and profession, koji su izradili u suautorstvu s kolegicama iz Portugala (Ana Lúcia Terra, Beatriz Marques Chaíça i Carolina Alves).

Okrugli stol “Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD)”

19. okrugli stol u organizaciji Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe
s posebnim potrebama i Komisije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva
održan je 22. rujna 2023. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u
Zagrebu pod nazivom Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj
pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD). Na skupu se govorilo o teškoćama čitanja osoba s
poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), uslugama koje knjižnice nude za
navedenu skupinu i načinima na kojima im knjižnice mogu pomoći te su predstavljeni
primjeri dobre prakse iz zemlje i inozemstva. Šezdesetak sudionika je dobilo uvid u to koliko
je naše društvo informirano, senzibilizirano i educirano o osobama s navedenom teškoćom.
Usvojili su i znanja koja će moći primijeniti u svom svakodnevnome radu kroz senzibilizaciju
zajednice za potrebe osoba s poremećajem pozornosti te promicanje i zagovaranje njihovih
prava i potreba. Više informacija o samom skupu i program izlaganja dostupno je ovdje:
https://www.nsk.hr/19-okrugli-stol-za-knjiznicne-usluge-za-osobe-s-invaliditetom-i-osobe-s-
posebnim-potrebama/

Suorganizatori su ovogodišnjega Okrugloga stola, uz Hrvatsko knjižničarsko društvo, bili
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Edukacijsko-
rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet u Osijeku.

S obzirom da je Filozofski fakultet u Osijeku suorganizator, studentice s Odsjeka za
informacijske znanosti Lucija Grgić i Klara Krnjaković pomagale su pri pripremi i
organizaciji skupa (priprema materijala komunikacija sa sudionicima itd.) te su stekle vrijedna
znanja o ovoj korisničkoj skupini u knjižnicama ali i nove korisne vještine i vrijedna
poznanstva.
Tekst napisala: Klara Krnjaković, studentica

86. godišnja konferencija Svjetskog udruženja informacijskih stručnjaka (ASIS&T) – London, 27.10.-31.10.2023.

Prof. dr. sc. Sanjica Faletar sudjelovala je na 86. godišnjoj konferenciji Svjetskog udruženja informacijskih stručnjaka (ASIS&T) koja se održala u Londonu od 27. do 31. 10. 2023. Na skupu, na kojem se okupilo preko 500 sudionika iz više od 30 zemalja iz čitavog svijeta, izložila je dva rada: rad pod naslovom “How Information Science Research Can Contribute to Development of Dementia-Friendly Communities” u suautorstvu s prof. dr. sc. Kornelijom Petr Balog te rad “Older Adults’ Attitudes Toward Digital Technology and Perceptions of Its Usefulness: Example of the City of Osijek, Croatia” u suautorstvu s Kornelijom Petr Balog i Tomislavom Jakopecom.

Sudjelovanje na konferenciji “The Geek Gathering”

“The Geek Gathering” konferencija održala se 5. i 6. listopada 2023. godine. Pod vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca, na konferenciji su, kao volonteri, sudjelovali Martina Bošković, Katarina – Marija Radaković, Kristina Gagulić, Leonarda Litvić, Monika Ageljić, Klara Krnjić, Dorotea Dražić, Luka Marić, Monika Brandić te Mijo Marković. Na konferenciji su sudjelovali: Martina Slobođanac, Lucija Smolka, Anna – Marie Gašparović, Dario Alduk, Sven Kroflin, Marija Milošević, Katarina Ćulap, Dominik Ivančić, Kristina Ćukac i Tamara Orihovac.

Prvi dan konferencije održao se u cafe baru “Trica”. Od 15:30 do 16:30 trajale su registracije, nakon čega je uslijedila riječ dobrodošlice. Prvo predavanje u obliku razgovora pod nazivom “Startina-up in Croatia – rising money from the US” održali su Vladimir Bosiljevac i Srđan Kovačević. Govorili su o počecima startup-a u Hrvatskoj po uzoru na američke investitore te kako to izgleda od razvoja ideje pa do same financijske strane. Sljedeće predavanje održao je Hrvoje Ćosić (CEO brzorastuće Aircash firme) pod nazivom “Aircash – a rising star of fintech#. Predstavio je Aircash – karticu koja omogućava digitalno i sigurno plaćanje. Iduće predavanje održao je Ivan Hendija pod nazivom “Danas gadget – sutra otpad?”, u kojem prestavlja pojam gadgetizacije društva. Kroz iznošenje svojeg  iskustva u radu s klijentima naveo je da brzorastući trendovi često rezultiraju elektroničkim otpadom. Time predstavlja svoj projekt restauracije takvog otpada i njegovim doniranjem što na kraju dovodi do osnutka “Udruge Kompići”. Posljednje predavanje pod nazivom “Brainwaves to bytes: engineering the digital brain” predstravio je Zvonimir Vrselja. Na kraju prvog dana konferencije održan je party.

Drugi, a ujedno i glavni dan konferencije većinski se održao u kinu Urania, nešto u cafe baru “Trica” te u “American Corneru” (GISKO). Registracija je trajala od 09:00 do 10:00 sati ispred kina Urania.

Dominik Vidaković održao je predavanje pod nazivom “Džabe ti novi feature ako ga ne koristi end-creature”. U tom predavanju predstavljena je važnost pozitivnog korisničkog iskustva te su navodeni razlozi zbog kojih bi se ono trebalo razvijati prema povratnim informacijama i prikupljenim podacima, a ne prema korisnikovim željama budući da se stvarno iskustvo često razlikuje od želje. Predavanje “How to know what your customers want – before they realize it themselves?” održala je Kaja Pavlinić – projekt menadžerica u IT području. Kroz predavanje podijelila je svoja iskustva i znanja o načinima razumijevanja korisnikovih potreba, ponašanja i želja. Savjetovala je koji AI alati mogu pripomoći te koji su načini razlučivanja korisnikovih želja, potreba i slično. Matej Dragun održao je predavanje “Smart write it down, the fools try to remember, we are asking AI”. Kroz predavanje predstavio je AI chatbotove koji su danas praktički svakodnevica. U svojem predavanju navodi kako je stvaranje AI chatbota izuzetno lako. Osim, ako je cilj da zatraženi odgovori imaju smisla.

U 13:00 je sati bio ručak – besplatan za sve sudionike.

Merlin Rebrović  podijelio je svoje iskustvo u radu za Google tim. Svoje iskustvo podijelio je kroz predavanje “How to have an amazing career working in the same place and on the same things for ten years”. Ističe kako je potrebno uložiti veliki broj sati u željeno područje kako bi se ostvarila odlična karijeru te si pružili brojne mogućnosti. Domagoj Blažanin održao je predavanje/radionicu pod nazivom “Fast (and furious) prototyping: staying ahead of the competition”. Kroz perspektivu jednog developera sudionici su imali priliku čuti najbolje primjere iz prakse development područja. Uz navođenje pravilnih strategija, sudionicima se daje uvid u to kako poticati inovacije, povezati teorijsko i praktično znanje te na taj način uvijek biti jedan korak ispred konkurencije. Posljednje predavanje “Why FinOps certification is the next step for IT profesional” održao je Dean Mišić. Kroz predavanje predstavio je što je to FinOps u IT industriji, zašto je ta pozicija brzorastuća po pitanju potražnje te na koji način postati certificirani FinOps i na taj se način istaknuti na globalnom tržištu rada.

Osvrt napisao Dario Alduk (3. godina prijediplomskog studija Informatologije)

Stručni skup “Suradnja, izgradnja, nadogradnja – Volontiranje u knjižnicama u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica”

Studentica 2. godine diplomskog studija Informatologija i Nakladništvo Lorena Martinušić sudjelovala je 29. rujna 2023. godine na stručnom skupu Suradnja, izgradnja, nadogradnja – Volontiranje u knjižnicama u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Na skupu je održala izlaganje pripremljeno u suautorstvu s doc. dr. sc. Darkom Lacovićem pod nazivom “Suradnja knjižnica sa stručnjacima u promicanju pismenosti o mentalnom zdravlju”.


Skup projekta Compound

Skup projekta Compound (Think Tank 3) održan je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani od 21. do 24. srpnja 2023. godine. Kao članica W4 skupine (Educational Publishing) Compound projekta kojeg je nositelj Humboldt University, Berlin, a koji financira Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Njemačke, doc. dr. sc. Josipa Selthofer na skupu je imala izlaganje “Povijest nakladništva i obrazovno nakladništvo u RH”. Više o projektu Compound nalazi se na poveznici: https://blogs.hu-berlin.de/compounds/

Sudjelovanje na konferenciji CECIIS 2023

CECIIS (Central European Conference on Information and Intelligent System) je stručna europska konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima koja se održala u Dubrovniku od 20. do 22. rujna 2023. godine. Organizirali su je Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu (FOI), Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Ovogodišnja tema je “Digital human”, a na konferenciju su pozvani svi profesori, predavači, studenti i ostali stručnjaci kako bi svoje znanje mogli prenijeti na različite načine – u obliku radionica, poster izlaganja, prezentacija istraživanja ili u obliku trominutnog govora (eng. pitch).

Studentica Donata Szombathelyi, uz mentorstvo doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca i doc. dr. sc. Josipe Selthofer je 20. rujna uspješno predstavila rad i rezultate istraživanja na temu “The impact of using ChatGPT on employees of Croatian IT companies” u sekciji Trendovi u softverskom inženjerstvu. Rad će uskoro biti objavljen u zborniku.

Konferencijski događaji bili su popraćeni pauzama te obilnim ručkom u prostoriji Sveučilišta u Dubrovniku. Prvog dana konferencije održane su radionice i poster izlaganja, a navečer pub kviz te koktel druženje u dvorištu Studentskog doma “Academia”. Drugog dana konferencije održana su također poster izlaganja, pitch govori te prezentacije istraživanja. U popodnevnim satima, uz pratnju više vodiča, uslijedio je zanimljivi obilazak starog dijela grada Dubrovnika (Pile) busevima, te vožnja brodom gdje su se svi sudionici uputili prema otoku Lokrum, popularnom mjestu gdje se snimala poznata serija Igre prijestolja (eng. Game of thrones). Otok djeluje vrlo mistično, a okružen je raznovrsnim zidinama i paunima. Predivnu floru i faunu ovog mjesta popratila je kiša, nakon čega su se sudionici u večernjim satima zaputili u restoran na večeru, gdje se uz glazbu moglo i zaplesati. Trećeg dana konferencije održano je još nekoliko prezentacija te završno okupljanje sudionika uz koktele.

Na CECIIS sam putovala avionom i bila sam smještena u apartmanu nedaleko od zidina u starom dijelu grada Dubrovnika. Ova vrlo lijepo organizirana konferencija proširila je moje obrazovne horizonte više nego što sam očekivala, a produbila sam znanje iz područja softverskog inženjeringa te sam poboljšala vještine komunikacije na engleskom jeziku. Dobila sam priliku za spajanje teorije i prakse te za stvaranje mostova između stručnjaka i studenata iz različitih dijelova Europe. Prezentiranje na CECIIS-u nije bilo izazovno. Podijelila sam svoje spoznaje s drugima i dobila vrijedan povratni odgovor. Kroz ovo iskustvo, osim stručnog napretka, izgradila sam i trajne prijateljske veze s kolegama iz različitih zemalja (Poljska, Slovačka, Turska, Hrvatska). Dubrovnik je bio idealna kulisa za ovu konferenciju, pružajući nam ne samo intelektualnu inspiraciju, već i nezaboravne trenutke u predivnom i toplom okruženju. Sretna sam što sam imala priliku biti dio ovog događaja i posebno me raduje što je ova konferencija posljednja u nizu izvannastavih aktivnosti mog studentskog obrazovanja.

Donata Szombathelyi

5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora

U četvrtak, 21. rujna 2023. godine, na Filozofskom fakultetu Osijek, održan je 5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora. Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte. Organizatori skupa bili su: Filozofski fakultet Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva. Skup je okupio šezdesetak sudionika iz cijele Hrvatske, a dio sudionika sudjelovao je putem Zoom platforme. Uz hrvatske sudionike na skupu su sudjelovali i sudionici iz Mađarske, Srbije i Slovenije. Ispred domaćina, Filozofskog fakulteta u Osijeku, sudionike skupa je pozdravila voditeljica Odsjeka za informacijske znanosti, prof. dr. Sanjica Faletar. Skup je održan pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog