Nagrada ARCA

Studenti Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovali su u izradi inovacije koja je nagrađena na 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. u Zagrebu.


Na 20. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. koja se od 13. do 15. listopada 2022. održala u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i partnera, zlatna je medalja dodijeljena izv. prof. dr. sc. Andrei Vranić i Marini Martinčević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu za inovaciju pod nazivom “A-BOX: mala kutija za velike stvari (set priča i zadatka za osobe s blagim kognitivnim poremećajem i demencijom) u čijoj su izradi aktivno sudjelovali nastavnici i studenti Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek. Suradnja s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu uspostavljena je u okviru projekta prof. dr. sc. Sanjice Faletar “Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica”, pri čemu su studenti 2. godine dipl. studija Nakladništva na vježbama iz kolegija Dizajn i proizvodnja knjige pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipe Selthofer izradili vizualni identitet te grafički oblikovali materijale prema idejama studentica Ene Maurus, Hane Lelas, Nikoline Gams i Stelle Fleis.

Ova se izložba organizira već niz godina po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija i na njoj se predstavljaju inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar