Programerska pismenost djece i mladih

U društvu globalne povezanosti i interakcije u kojem je IKT neizostavni dio privatnog i profesionalnog života, doista možemo tvrditi da vrijedimo koliko jezika govorimo.

Suvremeno poimanje pismenosti uvelike se razlikuje od, primjerice, srednjovjekovnog koje je pismenost vezivalo uz epigrafiku, diplomatiku, statute, povijesne tekstove, svetačke legende i mirakule i druge tekstove najčešće tek fragmentarno sačuvane. Tako je pismenost dugo vremena bila odlika klera te vezana uz samostane kao rasadište vjerskog i kulturnog djelovanja.

Danas pismenost podrazumijeva pismenost općenito (pismenost kojom osoba postiže društvene ciljeve, kojom se osoba samoaktualizira), pismenost kao dio globalne komunikacije, informacijsku i informatičku pismenost. Koliko jezika poznajete/’govorite’? Materinski, jedan strani, dva strana, C++, PHP, Python, itd. Sve je veći i češći naglasak na nužnosti edukacije djece i mladih po pitanju programiranja; mnoge su europske škole pokrenule programe u sklopu kojih mlađe naraštaje, uz učenje čitanja i pisanja, podučavaju i programskim jezicima. Cijelu su priču djelomično potaknuli i projekti kao što su Arduino, programibilni mikrokontroler i Raspberry Pi, minijaturno računalo za hobističku uporabu. Cilj je RPi-ja približiti prograniramnje djeci i široj publici, dok Arduino nastoji djecu, mlade i širu publiku upoznati s područjem elektronike i primjenom programiranja u svrhu kreiranja različitih elektroničkih projekata, postavljanja elektroničkih senzora, lampica, dioda i sl.

Postoji mnogo open source rješenja pomoću kojih djeca (mala i ‘velika’) i mladi mogu usvojiti znanja i vještine programiranja. Ukoliko imate mlađeg brata, sestru, nećaka, nećakinju ili nekoga koga biste željeli podučiti programiranju ili ga potaknuti da sam otkrije svijet umjetnosti i umijeća programskih jezika, evo nekoliko alata i izvora koje im možete preporučiti:

  • Scrtach – program koji djeci omogućuje kreiranje različitih igrica i animacija kroz nekoliko jednostavnih linija koda
  • Alice – program koji djecu podučava programiranju u 3D okruženju
  • Greenfoot – interaktivni alat koji djecu i mlade podučava programiranju u Java programskom jeziku
  • BlueJ – još jedan alat za Java objektno-orijentirano programiranje za početnike
  • Sagan – zanimljiva simulacija Mars rovera u kojoj programirate kretanje rovera kroz tri različita okoliša
  • Lego Mindstorms – Lego kit s hardverom i sotverom i uputama kako sastaviti robota, kako programirati njegovo kretanje, njegov ‘mozak, kako dodati senzore i sl.

Odgovorite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *