Future, future, down the hall, who’ll have a job of them all?

(Robot family, Izvor: Machine overlords)

U posljednje vrijeme često slušamo o sve bržim društvenim promjenama, o tome kako živimo u burnim vremenima i kako je svijet postao jedno vrlo nesigurno mjesto. Takve se tvrdnje često podupiru izjavama o brzom znanstveno-tehnološkom napretku i promjenama koje donose nove tehnologije i mediji. Jedna od zanimljivijih priča jest priča o tome kako će računalna tehnologija i umjetna inteligencija utjecati na profesionalni i privatni život čovjeka. Da priča nije samo instant vijest pojedinih portala kojom se privlače klikovi, potvrđuju i sve ozbiljnije rasprave međunarodnih institucija i organizacija svjesnih da je budućnost već tu (W. Gibson) i da su određene promjene nužne kako bi se društvo što bezbolnije prilagodilo novonastaloj situaciji. Tako se sve češće mogu čuti rasprave o nužnosti uvođenja temeljnog dohotka, reformi obrazovnog sustava, stvaranju uvjeta za prekvalifikaciju radnika i drugim ‘tranzicijskim’ inicijativama.

Što o svemu misli Svjetski gospodarski forum i kakva nas iznenađenja očekuju u 4. industrijskoj revoluciji možete pročitati u dokumentu pod naslovom Deep Shift: 21 Ways Software Will Transform Global Society objavljenom na njihovim mrežnim stranicama.

Iako cijela priča na prvu može zvučati pomalo obeshrabrujuće pa bi netko mogao pomisliti da budućnost pripada robotima, treba imati na umu da rješenje ‘problema’ leži u dobroj pripremi. Jer, na kraju, promjena je jedino što je stalno – We’re puppets to the silver strings of souls of changes.

(M. Mičunović)

Potpisan sporazu o suradnji s tvrtkom Hammer d.o.o.

Filozofski fakultet potpisao je sporazum o suradnji oko održavanja stručnih aktivnosti studenata preddiplomskog studija Informatologije. Sporazum je potpisan s tvrtkom Hammer d.o.o.. Radi se o maloj i dinamičnoj tvrtki orijentiranoj na razvoj softvera za financijske institucije. Glavni je proizvod tvrke Insa Portfolio Management System. Sjedište tvrtke je u Osijeku, a softver se razvija u partnerstvu sa švicarskom tvrtkom Insa Investment Software AG.

Ciljevi i organizacija stručne prakse, studentske obveze, sadržaj stručne prakse, mentorstvo i voditeljstvo te ostala pitanja u vezi sa stručnom praksom uređeni su dokumentom Pravilnik o stručnoj praksi studenata preddiplomskog studija Informatologije

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Poduzetničkom inkubatoru BIOS

Prošli je tjedan predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Osijek i Poduzetnički inkubator BIOS pri čemu je imala priliku čuti poduzetničku priču Osijek Software Cityja (OSC), udruge osječkih informatičkih tvrtki koje uz uspješno poslovanje održavaju i uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom te školskim i visokoškolskim ustanovama.

Tom je prilikom o suradnji Osijek Software Cityja i Sveučilišta, odnosno Filozofskog fakulteta govorio i dr. sc. Tomislav Jakopec koji je istaknuo ulogu i važnost suradnje ostvarene između OSC-a i Odsjeka za informacijske znanosti te uključenosti studenata u projekte i aktivnosti udruge.

Više o samom posjetu možete pročitati na mrežnim stranicama Glasa Slavonije.

Dr. sc. Tomislav Jakopec i vizualizacija podataka na 23. zimskoj školi informatike za srednjoškolce

U subotu, 09. siječnja, dr. sc. Tomislav Jakopec održao je predavanje “Vizualizacija podataka koristeći D3.js” na Odjelu za matematiku osječkog sveučilišta. Predavanje je održano u sklopu 23. zimske škole informatike za srednjoškolce koja se tradicionalno održava svake godine. Predavanje je obuhvatilo područje web arhitekture, HTML5 CSS3 javascripta i D3.js-a, a cjelokupna je problematika demonstrirana na odabranim primjerima.

Zimska škola informatike za srednjoškolsce održava se već 23. godinu, a ovogodišnja se Zimska škola informatike temeljila na trima konceptima: popularizaciji informatike, učeničkom kutku u sklopu kojeg su učenici prezentirali projekte na kojima rade te natjecateljskom programiranju kao praktičnom dijelu posvećenom rješavanju zadataka s natjecanja.

Više o iskustvima učenika polaznika škole možete pročitati u prilogu objavljenom na mrežnim stranicama Glasa Slavonije.

Studijski posjet Londonu

U sklopu projekta “ICT Znanstveni laboratorij” dr. sc. Anita Papić i dr. sc. Tomislav Jakopec prošli su tjedan posjetili London zajedno s ostalim kolegama i suradnicima na projektu.

Cilj studijskog posjeta bio je upoznati se s načinima i smjerom uvođenja kodiranja u sustav školstva u Velikoj Britaniji. Sudionici projekta tom su prilikom posjetili i Coding London & Makers Academy, The Student World i Science Museum.

Više o studijskom posjetu možete pročitati u prilogu objavljenom u Glasu Slavonije.

Svečana promocija prvostupnika Informatologije

Dana 11. prosinca 2015. godine u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku održana je svečana promocija sveučilišnih prvostupnika Filozofskog fakuletat u Osijeku. Među prvostupnicima na ovoj je promociji bilo i sedamnaest naših studenata: Sara Bakota, Lucija Baraban, Nikolina Begović, Vedrana Čavajda, Ema Čelebić, Silvija Ćosić, Nikola Đitko, Josipa Iljić, Ivana Jakić, Mateja Jurčić, Magdalena Kuleš, Matej Lukaš, Manuela Orličnik, Marinela Rajković, Zvonimir Starčević, Sanja Sušilović i Tomislav Vargašević.

Čestitamo svim našim studentima i želimo im puno osobnog i profesionalnog uspjeha i napretka!

Uvod u baze podataka [2. tehničko predavanje SSA 2015./2016.]

U subotu, 5. prosinca 2015. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku dr. sc. Tomislav Jakopec održao je drugo tehničko predavanje u sklopu 4. Software Startup Akademije pod nazivom “Uvod u baze podataka”.

Cilj predavanja bio je polaznicima (početnicima s malo ili bez prethodnog iskustva) pružiti uvid u problem kreiranja baze podataka, prikazati principe modeliranja baze te im pružiti priliku da na osnovi ER modela implementiraju bazu u dva RDBMS-a: MSSQL i MySQL. Polaznici su imali priliku modelirati baze za svoje projekte te provjeriti valjanost baze (create database, create table, alter table te DML: insert, update, delete, select).

Projekt “High-Performance Modelling and Simulation for Big Data Applications (cHiPSet)” – ICT COST Action IC1406

U sklopu europskog okvira transnacionalne suradnje istraživača i znanstvenika diljem Europe COST-a od 2015. godine pokrenut je i izvodi se projekt pod naslovom High-Performance Modelling and Simulation for Big Data Applications (cHiPSet). Već u prvoj godini projekta dr. sc. Anita Papić je njegova sudionica te se tako Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta uključio u njegovu provedbu koja traje do 2019. godine. Kratki opis projekta:

Fenomen velike količine podataka (Big Data) otvara brojna pitanja vezana uz iznalaženje učinkovitih načina pretvorbe masivnih skupova podataka u vrijedne informacije i smisleno znanje. Izranjajuća paradigma velike količine podataka (Big Data) izlazi iz okvira mogućnosti trenutno raspoloživih alata za modeliranje i simulacije jer su skupovi divovskih podataka uglavnom nestrukturirani, heterogeni i dolaze iz različitih izvora koji generiraju petabajte podataka. Disciplina modeliranje i simulacije objedinjava esencijalne alate u znanosti i inženjerstvu za predikciju i analizu kompleksnih sustava i prirodnih fenomena te nudi prikladan abstraktan aparat za ovladavanje kompleksnošću velikih skupova podataka u različitim područjima. Međutim, problemi vezani uz velike količine podataka u pravilu su vrlo teško rješivi isključivo kroz pristupe koje nudi modeliranje i simulacije. Cilj ovog projekta je razvoj jedinstvenog konceptualnog okvira za sustavno unaprjeđenje područja modeliranja i simulacija transferom metodologija, tehnika i primjera dobre prakse iz područja računalstva visokih performansi (HPC-High Performance Computing) u svrhu rješavanja problema povezanih s velikim količinama podataka (Big Data). HPC trenutno prolazi ogromnu promjenu prema tzv. “exascale” sustavima koji će se prema predviđanjima intenzivno razvijati do 2020. godine, a bitno će se razlikovati od današnjih sustava te će postaviti snažne tehnološke izazove. Središnje teme projekta su: (1) infrastruktura za modeliranje i simulacije velikih količina podataka (Big Data), (2) modeli paralelnog programiranja za modeliranje i simulacije velikih količina podataka (Big Data), (3) HPC-potpomognuto modeliranje i simulacije u prirodnim znanostima i (4) HPC-potpomognuto modeliranje i simulacije u društvenim i fizikalnim znanostima. Primjerice neke od podtema posljednje teme koje bi se mogle izdvojiti kao goruće su donošenje (političkih) odluka temeljenih na prediktivnim simulacijama budućih klimatskih promjena, planiranje evakuacije uslijed prirodnih katastrofa poput tsunamija itd. Naviranje ogromnih količina podataka očekuje se i zasigurno će biti povezano s rastom interneta stvari koji pak postavlja nove izazove ekstrakcije znanja. Više informacija o projektu saznajte OVDJE.

(Tekst napisala dr. sc. Anita Papić)

Svečana promocija magistara informatologije

Dana 27. studenog 2015. godine u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku održana je svečana promocija diplomiranih studenata Filozofskog fakuletat u Osijeku. Među diplomiranim studentima na ovoj je promociji bilo i devetnaest naših studenata: Dora Barišić, Ines Bobinac, Eleonora Đekić, Mirna Gilman, Tamara Jozinović, Ivona Krkač, Ivana Macokatić, Dino Maganjić, Ivana Manojlović, Mirela Mihaljević, Kristina Munk, Ivana Nogalo, Marija Primorac, Romana Radišić, Hrvojka Serdarušić, Sanja Škugor, Ivana Turk, Kristina Vinojčić Tota i Hrvojka Vrljić.

Čestitamo svim našim (bivšim) studentima i želimo im puno osobnog i profesionalnog uspjeha i napretka!

Obrana diplomskog rada

U četvrtak, 19. studenog 2015. godine Elizabeta Vujnovac obranila je diplomski rad pod nazivom Utjecaj velike količine podataka na znanstvenonastavni rad pod mentorstvom doc. dr. sc. Borisa Bosančića.