Skup projekta Compound

Skup projekta Compound (Think Tank 3) održan je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani od 21. do 24. srpnja 2023. godine. Kao članica W4 skupine (Educational Publishing) Compound projekta kojeg je nositelj Humboldt University, Berlin, a koji financira Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Njemačke, doc. dr. sc. Josipa Selthofer na skupu je imala izlaganje “Povijest nakladništva i obrazovno nakladništvo u RH”. Više o projektu Compound nalazi se na poveznici: https://blogs.hu-berlin.de/compounds/

Obrana diplomske radnje

Obrana diplomske radnje Dunje Habek pod naslovom “Korištenje nove tehnologije među umirovljenicima u gradu Osijeku” održana je 25. 9. 2023. Obrana je održana pred povjerenstvom: prof. dr. sc. Sanjica Faletar, doc. dr. sc. Tomislav Jakopec, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog (mentorica).

prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog

Sudjelovanje na konferenciji CECIIS 2023

CECIIS (Central European Conference on Information and Intelligent System) je stručna europska konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima koja se održala u Dubrovniku od 20. do 22. rujna 2023. godine. Organizirali su je Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu (FOI), Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Ovogodišnja tema je “Digital human”, a na konferenciju su pozvani svi profesori, predavači, studenti i ostali stručnjaci kako bi svoje znanje mogli prenijeti na različite načine – u obliku radionica, poster izlaganja, prezentacija istraživanja ili u obliku trominutnog govora (eng. pitch).

Studentica Donata Szombathelyi, uz mentorstvo doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca i doc. dr. sc. Josipe Selthofer je 20. rujna uspješno predstavila rad i rezultate istraživanja na temu “The impact of using ChatGPT on employees of Croatian IT companies” u sekciji Trendovi u softverskom inženjerstvu. Rad će uskoro biti objavljen u zborniku.

Konferencijski događaji bili su popraćeni pauzama te obilnim ručkom u prostoriji Sveučilišta u Dubrovniku. Prvog dana konferencije održane su radionice i poster izlaganja, a navečer pub kviz te koktel druženje u dvorištu Studentskog doma “Academia”. Drugog dana konferencije održana su također poster izlaganja, pitch govori te prezentacije istraživanja. U popodnevnim satima, uz pratnju više vodiča, uslijedio je zanimljivi obilazak starog dijela grada Dubrovnika (Pile) busevima, te vožnja brodom gdje su se svi sudionici uputili prema otoku Lokrum, popularnom mjestu gdje se snimala poznata serija Igre prijestolja (eng. Game of thrones). Otok djeluje vrlo mistično, a okružen je raznovrsnim zidinama i paunima. Predivnu floru i faunu ovog mjesta popratila je kiša, nakon čega su se sudionici u večernjim satima zaputili u restoran na večeru, gdje se uz glazbu moglo i zaplesati. Trećeg dana konferencije održano je još nekoliko prezentacija te završno okupljanje sudionika uz koktele.

Na CECIIS sam putovala avionom i bila sam smještena u apartmanu nedaleko od zidina u starom dijelu grada Dubrovnika. Ova vrlo lijepo organizirana konferencija proširila je moje obrazovne horizonte više nego što sam očekivala, a produbila sam znanje iz područja softverskog inženjeringa te sam poboljšala vještine komunikacije na engleskom jeziku. Dobila sam priliku za spajanje teorije i prakse te za stvaranje mostova između stručnjaka i studenata iz različitih dijelova Europe. Prezentiranje na CECIIS-u nije bilo izazovno. Podijelila sam svoje spoznaje s drugima i dobila vrijedan povratni odgovor. Kroz ovo iskustvo, osim stručnog napretka, izgradila sam i trajne prijateljske veze s kolegama iz različitih zemalja (Poljska, Slovačka, Turska, Hrvatska). Dubrovnik je bio idealna kulisa za ovu konferenciju, pružajući nam ne samo intelektualnu inspiraciju, već i nezaboravne trenutke u predivnom i toplom okruženju. Sretna sam što sam imala priliku biti dio ovog događaja i posebno me raduje što je ova konferencija posljednja u nizu izvannastavih aktivnosti mog studentskog obrazovanja.

Donata Szombathelyi

5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora

U četvrtak, 21. rujna 2023. godine, na Filozofskom fakultetu Osijek, održan je 5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora. Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte. Organizatori skupa bili su: Filozofski fakultet Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva. Skup je okupio šezdesetak sudionika iz cijele Hrvatske, a dio sudionika sudjelovao je putem Zoom platforme. Uz hrvatske sudionike na skupu su sudjelovali i sudionici iz Mađarske, Srbije i Slovenije. Ispred domaćina, Filozofskog fakulteta u Osijeku, sudionike skupa je pozdravila voditeljica Odsjeka za informacijske znanosti, prof. dr. Sanjica Faletar. Skup je održan pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog

Panel-rasprava “Izazovi obrazovanja u području Informacijskih znanosti: jučer, danas, sutra”

Na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku u srijedu, 20. rujna 2023. godine, održana je panel-rasprava “Izazovi obrazovanja u području Informacijskih znanosti: jučer, danas, sutra”. Panel je organiziran povodom obilježavanja 25. godišnjice pokretanja studija Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Na panelu se raspravljalo o izazovima u obrazovanju informacijskih stručnjaka, s posebnim naglaskom na očekivani razvoj područja, ključna (stručna) znanja i generičke kompetencije te trenutna očekivanja poslodavaca s osvrtom na buduće trendove. Panel je okupio 50-ak stručnjaka iz AKM ustanova (arhivi, knjižnice i muzeji), drugih sastavnica UNIOS-a, drugih sveučilišta i nakladničkih kuća, a sudjelovali su i predstavnici IT tvrtki.

Panelisti koji su sudjelovali u raspravi:

  1. prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
  2. Emica Calogjera Rogić, glavna urednica, Naklada Ljevak d.o.o.
  3. Dražen Radanović, voditelj ureda, Infobip Osijek
  4. Cvijetin Vidaković, voditelj tima za testiranje programskih rješenja, Endava (UK), Alumni
  5. prof. dr. sc. Sanjica Faletar, pročelnica Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku

Voditelj panela bio je doc. dr. sc. Tomislav Jakopec

Radionica u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara

Prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i prof. dr. sc. Sanjica Faletar održale su 15. 9. 2023. stručnu radionicu “Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica” za knjižničare uposlene u knjižnicama s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Radionica je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru programa Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara. 

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Svjetski dan Alzheimerove bolesti (21. 9. 2023.)

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku obilježio je 21. rujna 2023. Svjetski dan Alzheimerove bolesti. U suradnji s udrugom Aktivni umirovljenici Osijek prof. dr. sc. Sanjica Faletar održala je predavanje čiji je cilj bio senzibilizirati članove udruge o Alzheimerovoj bolesti i demenciji općenito, a magistar kineziologije Tin Veljača održao je radionicu BrainGym u okviru koje su sudionici naučili niz vježbi koje maksimalno koriste obje polutke mozga.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Razgovor s prof. dr. sc. Sanjicom Faletar u Večernjem listu

U posebnom prilogu Večernjeg lista Ordinacija objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Sanjicom Faletar, voditeljicom znanstvenog projekta Izgradnja demenciji prijateljskih knjižnica. U prilogu su predstavljeni dosadašnji rezultati te planirane projektne aktivnosti čiji je cilj podizanje kvaliteta života starijih osoba i osoba s demencijom u gradu Osijeku te informirati građane o demenciji kako bi ih se potaknulo na preventivno djelovanje te destigmatizaciju osoba s demencijom.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Međunarodna konferencija “Digital Transformation and Inclusiveness of the Higher Education Institutions in the Time of Crisis Situations”

Međunarodna konferencija “Digital Transformation and Inclusiveness of the Higher Education Institutions in the Time of Crisis Situations” u sklopu Erasmus + projekta “Digital Education for Crisis Situations: Times When There is no Alternative- DECriS” (2020-1-HR01-KA226-HE-094685) je održana od 22. do 23. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Konferencija je bila u organizaciji Filozofskog fakulteta u Osijeku i suorganizaciji inozemnih partnera: Stiftung Universität Hildesheim, Njemačka; Universitat de Barcelona, Španjolska i University of Library Studies and Information Technologies, Bugarska. Cilj je projekta stvoriti okvir za pravilno usvajanje otvorenih obrazovnih sadržaja (Open Educational Resources) općenito, a posebno u kriznim situacijama, čime se nastoji poboljšati kvaliteta online učenja, smanjiti osjećaj izolacije uobičajen u situacijama poput posvemašnjeg zatvaranja (lockdown) te podržati nastavnike i studente u njihovu razvoju, posebno u smislu prilagodljivog, personaliziranog i svrhovitog učenja. Također, projekt ima nekoliko specifičnih istraživačkih ciljeva čija se realizacija temelji na primjeni inovativnih digitalnih tehnologija, usavršavanju digitalne kompetencije, razvoju inovativnih kurikuluma i obrazovnih metoda te ostvarivanju međunarodne suradnje, odnosno suradnje sveučilišta i poslovnog sektora. Pozvani predavači su bili Airina Volungeviciene (Vytautas Magnus University, Litva) i Mario Hibert (Department of Comparative Literature and Library Sciences, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, Bosna i Hercegovina). Konferenciji je nazočilo ukupno 53 sudionika iz Sjedinjenih Američkih Država, Novog Zelanda, Švedske, Francuske, Švicarske, Litve, Španjolske, Njemačke, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

izv. prof. dr. sc. Anita Papić