InfoDASKA 2023

Dana 11. i 12. svibnja 2023. godine održana je 14. međunarodna konferencija InfoDASKA na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Konferencija iz godine u godinu okuplja studente informacijskih znanosti iz Osijeka, Zadra, Zagreba i Mostara. Ove godine kolege iz Mostara izabrali su kao glavnu temu konferencije “Budućnost su informacijske znanosti”, zajedno s tri podteme –Uloga informacijskih znanosti u izgradnji društva znanja”, “Ususret izazovu u radu s novim tehnologijama” te “Informacijske institucije u budućnosti”.

Na konferenciji je sudjelovalo četvero studenata s Odsjeka za informacijske znanosti: Luka Marić (student 3. godine preddiplomskog studija informatologije), Klara Krnjaković (studentica 2. godine diplomskog studija informatologije i nakladništva), Lucija Grgić (studentica 2. godine diplomskog studija informatologije i nakladništva) te Donata Szombathelyi (studentica 2. godine diplomskog studija informacijske tehnologije i nakladništvo). Teme koje su izložili prvog dana konferencije bile su sljedeće:

  1. “Korištenje različitih izvora informacija u svrhu ispunjavanja fakultetskih obaveza: Informacijska pismenost studenata na osječkim fakultetima” (Luka Marić)
  2. “Biciklijada kao inovativan pristup promicanja čitanja, lokalne i prirodne baštine te zdravog načina života” (Klara Krnjaković)
  3. “Tehnološke promjene kao izazov informacijskih ustanova: utjecaj tehnologije u poslovanju knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku” (Lucija Grgić)
  4. “ChatGPT kao alat u rješavanju poslovnih izazova u hrvatskim IT tvrtkama” (Donata Szombathelyi)

Drugog dana konferencije održano je kratko predavanje bivšeg studenta Ivana Tadića, nakon čega je uslijedio Okrugli stol, gdje su studenti uz kratku raspravu razmijenili iskustva i davali prijedloge za buduće zajedničke aktivnosti (projekti, studentski klubovi, konferencije itd.). Poslije Okruglog stola, u popodnevnim satima obilazila se Sveučilišna galerija i knjižnica, a potom i stari dio grada Mostara. Naposljetku, u večernjim satima održan je zabavni program i druženje.

Zahvaljujemo se kolegama domaćinima na izvrsnoj organizaciji, stečenim iskustvima te se uistinu radujemo organizaciji InfoDASKA-e nagodinu na našem fakultetu.

Donata Szombathelyi