Sudjelovanje na konferenciji CECIIS 2023

CECIIS (Central European Conference on Information and Intelligent System) je stručna europska konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima koja se održala u Dubrovniku od 20. do 22. rujna 2023. godine. Organizirali su je Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu (FOI), Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Ovogodišnja tema je “Digital human”, a na konferenciju su pozvani svi profesori, predavači, studenti i ostali stručnjaci kako bi svoje znanje mogli prenijeti na različite načine – u obliku radionica, poster izlaganja, prezentacija istraživanja ili u obliku trominutnog govora (eng. pitch).

Studentica Donata Szombathelyi, uz mentorstvo doc. dr. sc. Tomislava Jakopeca i doc. dr. sc. Josipe Selthofer je 20. rujna uspješno predstavila rad i rezultate istraživanja na temu “The impact of using ChatGPT on employees of Croatian IT companies” u sekciji Trendovi u softverskom inženjerstvu. Rad će uskoro biti objavljen u zborniku.

Konferencijski događaji bili su popraćeni pauzama te obilnim ručkom u prostoriji Sveučilišta u Dubrovniku. Prvog dana konferencije održane su radionice i poster izlaganja, a navečer pub kviz te koktel druženje u dvorištu Studentskog doma “Academia”. Drugog dana konferencije održana su također poster izlaganja, pitch govori te prezentacije istraživanja. U popodnevnim satima, uz pratnju više vodiča, uslijedio je zanimljivi obilazak starog dijela grada Dubrovnika (Pile) busevima, te vožnja brodom gdje su se svi sudionici uputili prema otoku Lokrum, popularnom mjestu gdje se snimala poznata serija Igre prijestolja (eng. Game of thrones). Otok djeluje vrlo mistično, a okružen je raznovrsnim zidinama i paunima. Predivnu floru i faunu ovog mjesta popratila je kiša, nakon čega su se sudionici u večernjim satima zaputili u restoran na večeru, gdje se uz glazbu moglo i zaplesati. Trećeg dana konferencije održano je još nekoliko prezentacija te završno okupljanje sudionika uz koktele.

Na CECIIS sam putovala avionom i bila sam smještena u apartmanu nedaleko od zidina u starom dijelu grada Dubrovnika. Ova vrlo lijepo organizirana konferencija proširila je moje obrazovne horizonte više nego što sam očekivala, a produbila sam znanje iz područja softverskog inženjeringa te sam poboljšala vještine komunikacije na engleskom jeziku. Dobila sam priliku za spajanje teorije i prakse te za stvaranje mostova između stručnjaka i studenata iz različitih dijelova Europe. Prezentiranje na CECIIS-u nije bilo izazovno. Podijelila sam svoje spoznaje s drugima i dobila vrijedan povratni odgovor. Kroz ovo iskustvo, osim stručnog napretka, izgradila sam i trajne prijateljske veze s kolegama iz različitih zemalja (Poljska, Slovačka, Turska, Hrvatska). Dubrovnik je bio idealna kulisa za ovu konferenciju, pružajući nam ne samo intelektualnu inspiraciju, već i nezaboravne trenutke u predivnom i toplom okruženju. Sretna sam što sam imala priliku biti dio ovog događaja i posebno me raduje što je ova konferencija posljednja u nizu izvannastavih aktivnosti mog studentskog obrazovanja.

Donata Szombathelyi