Prof. dr. sc. Sanda Erdelez – dobitnica prestižne nagrade ”Utjecajne hrvatske žene”

Croatian Women’s Network™/Mreža Hrvatskih Žena (www.CroatianWomensNetwork.org) globalna je platforma koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena. Povezuje ugledne žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta, potiče mentorstvo mlađih te suradnju žena različitih zanimanja iz svih dijelova svijeta. Mreža prepoznaje vodstvo, inovativnost i utjecaj žena u društvu, a nagrade dodjeljuje od 2016. ženama koje mijenjaju stereotipe i pomiču granice.


Dr. Sanda Erdelez redovna je profesorica i dekanica na Fakultetu za knjižnične i informacijske znanosti na Sveučilištu Simmons u Bostonu, SAD. Nakon što je diplomirala i magistrirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, doktorirala je 1995. godine kao Fulbrightova stipendistica iz područja informacijskih znanosti na Sveučilištu Syracuse, SAD. Istraživački rad dr. Erdelez usmjeren je na informacijsko ponašanje, interakciju čovjeka s računalom i upotrebljivost informacijskih sustava u online okruženjima. Objavila je više od 180 znanstvenih radova, a za svoj znanstveni rad svjetsko udruženje informacijskih stučnjaka (ASIS&T SIG USE) dodijelilo joj je 2015. godine Nagradu za izuzetan doprinos istraživanju informacijskog ponašanja. Dr. Erdelez trenutno predsjeda međunarodnom organizacijom iSchools, a znanstveno je angažirana i u hrvatskoj akademskoj zajednici. Već duži niz godina sudjeluje u znanstvenim projektima na temu informacijskog ponašanja i knjižničnih usluga za osobe s demencijom, a ak. godine 2023./2024. boravila je u okviru Fulbrightovog specijalističkog programa na Odsjeku za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku.

Mreža Hrvatskih Žena profesorici Sandi Erdelez dodijelit će prestižnu nagradu ”Utjecajne hrvatske žene” na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, 2024. godine, u Zagrebu.