Obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti (21. 9. 2022.)

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek bio je uključen u obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21. rujna 2022. godine u suradnji sa Ženskom udrugom „IZVOR“ te uz podršku KBC-a Osijek i Gradskog društva Crveni križ.

Budući da je Alzheimerova bolest poprimila pandemijske razmjere te je pored zdravstvenog postala i socijalni i društveni problem sa značajnim financijskim posljedicama na naše društvo, cilj je ovog obilježavanja bio upoznati javnost s tom bolešću te smanjiti društvenu stigmatizaciju oboljelih. Nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta sudjelovali su u nizu zanimljivih aktivnosti organiziranih u okviru znanstvenog projekta prof. dr. sc. Sanjice Faletar pod nazivom Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica. Na Trgu slobode građanima je podijeljen edukativni i promotivni materijali, a brojni su zainteresirani građani imali priliku razgovarati sa stručnjacima te od njih dobiti korisne savjete i informacije.  

Na završnoj konferenciji ESF projekta Ženske udruge „IZVOR“ Razvoj mreže usluga za život u zajednici predstavljena je brošura Glas i podrška starijima te online registar pružatelja socijalnih usluga u čijem su nastanku sudjelovali nastavnici i studenti Odsjeka za informacijske znanosti. U popodnevnim satima, u dnevnom boravku udruge Aktivni umirovljenici Osijek, program je završio izvrsno posjećenom radionicom Brain aerobics u kojoj su sudjelovali studenti Odsjeka za informacijske znanosti i Odsjeka za psihologiju.

prof. dr. sc. Sanjica Faletar

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti popratili su brojni mediji: Glas Slavonije, SiB.hr, Slavonska televizija, Hrvatska radiotelevizija i Radio Laganini.