Zanimljivosti iz informacijskih znanosti – Kako nastaje jedna teorija

Kako nastaje jedna teorija (satirična ‘informacijska’ priča)

Napisao: Boris Bosančić

Dragi studenti – prošli, sadašnji, budući – dopustite da vam ispovjedim svoju muku (manje onu profesora, a više znanstvenika), muku pronicanja u jednu sasvim osobitu tajnu prirode ili našeg uma. O čemu se radi? Nema tomu dugo, priroda posla kojim se bavim, a s kojim ste i vi vrlo dobro upoznati, u jednom me trenutku prisilila da obratim pozornost na događanje s glavnim predmetom naše znanosti – informacijom. Nadam se da je svima vama (koji čitate ovaj tekst) dobro poznata sljedeća izjava: dok je informacijske znanosti, trajat će i rasprava o njezinoj neutemeljenosti, a na osnovi koje sam, poput stotina drugih kolega znanstvenika, i ja krenuo u potragu za njezinim ‘svetim gralom’ – neupitnim utemeljenjem.

Continue reading “Zanimljivosti iz informacijskih znanosti – Kako nastaje jedna teorija”

Language of Bindings

Damir Hasenay sudjelovao je na četvrtom sastanku projektnog tima Language of Bindings u Londonu od 10. do 13. prosinca 2012. Projekt vodi ustanova Ligatus Research Centre, University of Arts, London, a u njemu sudjeluju stručnjaci iz 17 europskih zemalja. Projekt će rezultirati tezaurusom u području uveza starih knjiga koji je izvorno nastao na engleskom jeziku, a bit će preveden i na hrvatski jezik.

Obrane diplomskih radova

20. prosinca 2012. Marija Cvek obranila je diplomski rad Promocija narodnih knjižnica putem društvenih mreža pod mentorstvom doc. dr. sc. Gordane Dukić.

19. prosinca 2012. Dina Dizdarević obranila je diplomski rad Metoda sortiranja karata u oblikovanju sustava navigacije mrežnih stranica Knjižnice FFOS pod mentorstvom doc. dr. sc. Borisa Badurine i sumentorstvom doc. dr. sc. Borisa Bosančića.

13. prosinca 2012. Ana Molnar obranila je diplomski rad Upravljanje zaštitom digitalnih sadržaja – analiza nacionalnih modela pod mentorstvom doc. dr. sc. Maje Krtalić.

Obrane sinopsisa doktorskih radova

07. prosinca 2012. Tomislav Jakopec, asistent je obranio sinopsis na temu Organizacija i upravljanje agregatorima elektroničkih knjiga u akademskom okruženju. Stručno povjerenstvo je bilo u sastavu: doc. dr. sc. Franjo Pehar, prof. dr. sc. Dragutin Kermek, doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski.
08. prosinca 2012. Kristina Feldvari, asistentica je obranila sinopsis na temu Okvir za izradu i dizajn tezaurusa za označivanje. Stručno povjerenstvo je bilo u sastavu: prof. dr. sc. Mirna Willer, izv. prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog, doc. dr. sc. Franjo Pehar.

AKM 2012

16. seminar Arhivi, knjižnice i muzeji posvećen je istraživanju i poticanju suradnje među baštinskim ustanovama, a održan je od 28. do 30. studenoga 2012. u Poreču. Na ovogodišnjem AKM-ovu seminaru čija je tema bila Materijalno i virtualno Boris Badurina održao je izlaganje Društveni mediji i novi “umreženi” korisnici baštinskih ustanova. Više informacija dostupno je na adresi http://public.carnet.hr/akm/.

Konferencija „Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive“

U Goethe-Institutu Kroatien u Zagrebu 25. i 26. listopada 2012. održana je konferencija „Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive“. Prvoga dana konferencije izlagali su Sabine Uehlein, direktorica za programe i projekte zaklade za poticanje čitanja Stiftung Lesen, dr. sc. Nadežda Čačinović s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivanka Stričević s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko i dr. sc. Zoran Velagić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Drugoga je dana organizirana radionica s okruglim stolovima čiji su sudionici (riječ je o 70-ak predstavnika knjižnica, akademskih institucija, nakladnika i strukovnih udruga) zaključili da je nužno u kratkom roku osnovati službeno tijelo koje će na nacionalnoj razini izraditi program za promicanje kulture čitanja i objediniti i osigurati trajnost postojećih kvalitetnih projekata koji se za sada uglavnom provode u knjižnicama.

Prezentacija Zorana Velagića Čitanje u „kontekstu konvergencije“.

Volontiranje u knjižnici Franjevačkog samostana sv. Ante u Dubravama kraj Brčkog (II. dio)

Napisali Mario Kuzman, Martina Marković, Ivona Perić, Ana Rendulić

Sedam mjeseci nakon zadnjeg posjeta Franjevačkom samostanu sv. Ante u Dubravama kraj Brčkog vratili smo se kako bi nastavili s drugom fazom sređivanja samostanske knjižnice. U razgovoru s profesorom Lacovićem dogovoreno je da će nas ići četvero i da ostajemo dva tjedna, od 1. listopada do 12. listopada 2012., kako bi uspjeli što više napraviti. Kolegicu Anu Rendulić, Ivonu Perić, kolegu Maria Kuzmana i mene je tako dočekalo još oko 10 000 jedinica nepopisane knjižne građe. Dakle, prvo smo završili s popisivanjem hrvatske književnosti koje je ujedno i najviše i koju smo započeli još u trećem mjesecu. Nakon toga smo krenuli s popisivanjem i obradom ostalih skupina – unoseći pritome osnovne bibliografske podatke i dodjeljivajući klasifikacijske brojeve. U nepuna dva tjedna koja smo tamo proveli popisali smo još pet klasifikacijskih skupina što je na kraju iznosilo oko 5 000 jedinica knjižne građe. Ipak, iako se radilo o radnoj atmosferi, ista je bila popraćena kliznim radnim vremenom, vrlo zanimljivim druženjem s fratrima, a osim toga i našim druženjem koje je uvijek bilo ispunjeno dobrim raspoloženjem i odmorom koji je vrlo dobro sjeo prije početka nove akademske godine.

Kako smo mi (nažalost) već zadnja godina na Odsjeku i ne znamo hoće li nam se ukazati još koja prilika za volontiranje, apeliramo na kolege s ranijih godina da se svakako odazovu na svako odrađivanje prakse ili volontiranje u samostanskim knjižnicama – pruža vam se mogućnost upoznavanja s nečim novim, vrlo zanimljivim ljudima te druženja s kolegama. Nama je to iskustvo kojega bismo svaki put iznova ponovili.

Stručni skup „Školske knjižnice: ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost“

Na Stručnom skupu „Školske knjižnice: ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost“ održanom u Zagrebu 19. i 20. listopada 2012. organiziran je okrugli stol Obrazovanje školskih knjižničara jučer, danas i sutra na kojemu je ispred Odsjeka za informacijske znanosti sudjelovao izv. prof. dr. sc. Zoran Velagić. Sudionici skupa usuglasili su se oko potrebe osnivanja radne skupine koja će propitati mogućnosti kvalitetnog i učinkovitog školovanja školskih knjižničara u sklopu redovitih studijskih programa.